Presidentti Sauli Niinistön piipahdus Valkoisessa talossa Yhdysvaltojen presidentin vieraana herätti spekulaatioita yllättävän vierailun syistä. Lähes koomisiin mittasuhteisiin kasvanut arvailu vierailukutsun motiiveista sai kuitenkin pohtimaan myös sitä, oliko vierailukutsu hyvä vai huono asia. Mediassa kutsu nähtiin tietysti vain positiivisessa valossa: Suomi maailmankartalle, vihdoinkin arvostusta (ehkä tässä pieni piikki edeltäville pressoille) ulko- ja erityisesti turvallisuuspolitiikallemme. Mutta voisiko kutsu Valkoiseen taloon olla todellisuudessa osaltaan isännän koiralleen ojentama luu?
Itselleni ei ole jäänyt mielikuvia siitä, miten Kekkosen vierailuista Kremliin uutisoitiin. Tuskin tuona aikakautena siinä nähtiin rähmällään oloa, vaan käynnit koettiin nimenomaan arvostuksen osoituksena. Toki jälkikäteen takinkääntäjät innokkaimpina näkivät siinä vain ja ainoastaan suomettunutta alamaisuutta. Mutta Niinistön ja Trumpin yhteistä tiedotustilaisuutta seuratessa ei voinut välttyä ajatukselta, että oliko kyseessä kuitenkin kaukaisen kreivikunnan edustajan kumarrus uuden kuninkaan hovissa. Samalla muistutettiin alamaisilta jo kerätyistä kymmenyksistä ja kuninkaan käyttöön annetuista sotajoukoista sekä vakuutettiin uskollisuutta veronkannossa ja sotilaiden värväyksessä jatkossakin imperiumin käyttöön. Kiitollisena ilmoituksesta Trump sanoikin imperiumin tarvittaessa pitävän huolta alamaistensa turvallisuudesta.
Kun Trump ilmoitti Yhdysvaltojen olevan aina valmiina auttamaan Suomea, jatkoi hän kuitenkin samaan hengenvetoon Yhdysvaltojen aseteollisuuden mannekiinina: ”Olette ostamassa suuria määriä F-18-lentokoneita Boeingilta. Ne ovat hienoja hävittäjiä, ja olette ostamassa paljon muitakin sotilasvarusteita, ja olette ostamassa niitä viisaasti.” Niinistö vaikeni kiltisti isännän seurassa, mutta tviittasi kuitenkin alamaisilleen suomeksi, ettei Valkoisessa talossa ihan kädestä syöty: ”Uutinen F-18-hävittäjien ostamisesta on ankka.” Tuskin Niinistö siellä hävittäjäkauppakirjoja allekirjoittikaan, mutta uskollisuutta tulevissakin asehankinnoissa ehkä korostettiin isännille.
Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.