Obama haluaa kongressin siunauksen iskulle Syyriaan

Obama haluaa kongressin siunauksen iskulle Syyriaan

USA:n aikeet iskeä pikaisesti Syyriaan ovat väliaikaisesti hellittäneet, kun USA:n presidentti Barack Obama päätti hakea lupaa iskulle kongressilta. Kongressi on kesälomalla ja palaa tauolta 9. syyskuuta. Päätös hyväksyttää isku kongressilla nähdään jonkinlaisena aikalisänä, jonka Obaman hallinto on päättänyt ottaa suhteessa sotilaalliseen interventioon. Viimeksi kongressi on käyttänyt perustuslaillista oikeuttaan sodan julistukseen vuonna 1941, kun USA liittyi toiseen maailmansotaan.

YK:n kemiallisten aseiden tarkastajat ovat keränneet näytteitä paikoista, joissa kemiallisen iskun on väitetty tapahtuneen 21. elokuuta. Tuloksia pitäisi saada YK:n osalta aikaisintaa parin viikon kuluessa. Venäjän presidentti Vladimir Putin on väittänyt kaasuiskua ”provokaatioksi”. Venäjän mukaan hallinnon olisi järjetöntä käyttää kemiallisia aseita juuri kun se on niskan päällä. Venäjä ja Kiina vastustavat lännen aikeita iskeä Syyriaan.

Aiemmin muun muassa Britanniassa parlamentti äänesti iskuja vastaan, jolloin pääministeri David Cameron ilmoitti maansa pidättäytyvän iskusta. Ranska on puolestaan presidentti Francois Hollanden mukaan valmis sotilaallisiin toimiin USA:n kanssa, vaikka enemmistö ranskalaisista vastustaa maansa iskuja Syyriaan. Saksa on ilmoittanut ettei se aio osallistua sotilaalliseen interventioon.

Lisää:

USA teki U-käännöksen (Guardian 1.9.2013)