Elokuun lopun ilta laskeutuu helteisessä Romaniassa. Timişoaran Piața Libertățiin laitamille on kerääntynyt joukko nuoria mukanaan laatikoita ja matkalaukkuja. He ottavat esille varusteita valmistautuakseen seuraavaan kaksituntiseen. Aukion ihmisvilinässä pukeudutaan kierrätyskankaista tehtyihin asuihin, kootaan infopisteen pöydälle materiaaleja ja ripustetaan suurta karttaa telineen varaan. Nuoret kerääntyvät matkakaiuttimen ympärille, kun terävä vislaus raikaa aukiolla ja musiikki lähtee soimaan. ”Money money money, not so funny, in this fashion world”, ryhmä laulaa omassa versioiden Abban hittiä. Uudistettu sanoitus kritisoi nykyistä pikamuotikulttuuria ja kannustaa kuulijoita ryhtymään toimiin pikamuotia vastaan. Ympärille on kerääntynyt utelias väkijoukko seuraamaan showta, joka huipentuu nuorten hurraahuutoihin ja aloittaa illan katukampanjan.
Aukion on ottanut haltuunsa The Future We Want -hankkeen joukko. Kaksivuotinen, EU:n rahoittama projekti alkoi tammikuussa 2023, kun järjestöt yhdeksästä maasta kokoontuivat talvisessa Helsingissä. Vuotta myöhemmin jokaisesta maasta valittiin viisi nuorta mukaan projektiin. Valitut 45 nuorta aloittivat verkkokoulutuksen, jossa he tutustuivat toisiinsa, Agenda 2030 -ohjelman ympäristötavoitteisiin ja kampanjoinnin käytänteisiin. Huhtikuussa nuoret kävivät koulutuksessa Romanian Bustenissa, jossa he toteuttivat ensimmäisen katukampanjansa. Koulutuksesta inspiroituneena nuoret loivat sisällön kolmiviikkoiselle karavaanille, joka tulisi kiertämään yhteensä 17 kaupungissa kesällä 2024. Kampanjoinnin tavoitteena olisi lisätä kansalaisten tietoisuutta pikamuodin ympäristö- ja ihmisoikeusrikkomuksista.
Timişoarassa kampanja saavuttaa melkein 600 henkeä. Koko karavaanin 10 000 henkilön tavoite on taas hieman lähempänä. Illan tapahtuma on selvästi onnistunut, ja nuoret ovat tyytyväisiä. Yleinen tunnelma on innostunut ja odottavainen, sillä karavaani on vasta aluillaan.
Matkalla kertyy niin kilometrejä kuin kokemustakin
Bussimatkat karavaanilla sujuvat rennosti, matkaa rytmittää tasainen naurun ja puheensorinan sekä hiljaisuuden vaihtelu. Toisinaan on nukuttava, ja moni ottaa pitkät tunnit tien päällä levon kannalta. Kannettavat tietokoneet eivät ole harvinainen näky bussissa, osa suorittaa opintojaan tai tekee etätöitä yhtä aikaa kampanjan kanssa. Nuorten motivaation tasosta ei ole epäilystäkään, he ovat omistautuneita tälle projektille.
Omistautumista projektiin osallistuminen vaatiikin, sillä tahti on tiukka. Romanian Timişoarasta matka jatkuu Serbian ja siitä eteenpäin Slovenian Ljubljanaan, jossa vietetään matkan ensimmäinen vapaapäivä. Ljubljanan katukampanjassa huomaa levon tehneen hyvää, sillä energiataso on sateisesta säästä huolimatta korkealla. Karavaani on herättänyt median kiinnostuksen ja nuoria jututtaa paikallislehden toimittaja. Karavaanarit kertovat sujuvasti pikamuodin maailmanlaajuisista ongelmista. Siitä, miten vaatteisiin suhtautuminen kertakäyttötavarana aiheuttaa valtavia jätevuoria muun muassa Chilessä ja Ghanassa. Miten näistä jätevuorista lähtevät väriaineet myrkyttävät vesistöjä. Miten tekstiilityöntekijät tehtaissa tekevät jopa 18-tuntisia työpäiviä. Miten jopa 80 prosenttia heistä on naisia.
Tietoaan jakavat nuoret huokuvat itsevarmuutta ja paloa asialleen. Toimittajan innokas nyökyttely kertoo hänenkin olevan vaikuttunut kampanjasta. Hän viipyy tapahtumassa pitkään kuvaten eri toimipisteitä ja seuraten toimintaa. Kun kampanjointi päättyy, on sade siirtynyt auringon tieltä ja tarvikkeet pakataan musiikin kaikuessa taustalla tanssitaukojen lomassa.
Muutosta tehdään kadulla ja kabineteissa
Bussimatkustus jatkuu Sloveniasta siksakkina Saksan ja Ranskan rajalla. Augsburgista Strasbourgiin ja taas Nancysta Aacheniin. Helteet jäävät taakse ja vaihtuvat syksyiseen koleuteen. Tuulisessa Aachenissa kampanja herättää paikallisissa vaihtelevia tunteita. H&M-liikkeen lähistölle kerääntyneet liikkuvat patsaat närkästyttävät kaupan päällikköä niin, että hän soittaa poliisit paikalle kolmeen otteeseen. Tämä herättää poliiseissa lähinnä huvittuneisuutta, sillä luvat tapahtumaan ovat kunnossa eikä kadulla seisominen riko lakia. Huomiota tilanne joka tapauksessa saa, ja se on kampanjan kannalta positiivista. Aachen lisätään onnistuneiden tapahtumien ketjuun.
Belgian Liegeen saavuttaessa karavaanarit ovat väsyneitä, mutta se ei kampanjointi-intoa laske. Liegessä kampanjan tunnelma on riemua tulvillaan. Paikalliset ovat kiinnostuneita tapahtumasta, nuoret ovat vakuuttavia esiintyjiä, kaikki sujuu vaivattomasti. Kampanjan päättävä esitys kerää matkan tähän mennessä suurimmat aplodit. Viimeiseen tapahtumaan Brysselissä lähdetään lippu korkealla.
Brysselissä EU:n parlamentissa jututetaan Italian, Romanian, Belgian ja Ranskan meppejä. Nuoret esittävät heille suunnitelmansa Euroopan unionin lainsäädännön muutoksista, joilla saataisiin pikamuoti kuriin. EU:n tulee määritellä pikamuoti ja kieltää sen mainonta. Tätä varten on kerätty nimiä vetoomukseen koko karavaanin ajan. Mepit jakavat huolen pikamuodin vaikutuksista ja tarjoavat omia neuvojaan nuorille. Kokoukset päättyvät sopimukseen jatkaa yhteistyötä.
Viimeinen kampanja vedetään läpi sateessa, mutta hyvällä mielellä. Nuorten olemuksista on samaan aikaan nähtävissä ylpeys kampanjan onnistumisesta ja haikeus matkan päättymisestä. Vaikka karavaani onkin ohi, työ kampanjan teemojen parissa jatkuu. Projekti on antanut nuorille taitoa ja itsevarmuutta tehdä muutosta suurella mittakaavalla. He ovat muodostaneet yhteyksiä, jotka kantavat pitkälle, kun he lähtevät luomaan maailmaa ilman pikamuotia.
Lisää The Future We Want -sisältöä
Netti: futurewewant.eu
Instagram: @thefuture.wewant
Vetoomus Mainostuskielto pikamuodille Euroopan unionissa: openpetition.eu