Näkökulmia Palestiinaan



Näkökulmia Palestiinaan



”Joka aamu on herättävä tekemään oikeita asioita”

Erkki Kupari osallistui kolmatta kertaa Palestiinan maratonille Beetlehemissä. Tänä vuonna mukana oli 7 000 juoksijaa. Kymmenen kilometrin juoksun ohella Kupari haastatteli entistä Israelin armeijan sotilasta, lapsille ja nuorille oikeusapua tarjoavaa tutkijaa sekä suomalaisia diplomaatteja.

 

SOTILAAN KERTOMUS

Yehuda Shaul on entinen Israelin armeijan sotilas. Hän palveli vuosina 2002–2003 eri puolella Israelia, myös Länsirannalla. Operaatiot, joissa hän oli mukana, saivat hänet miettimään, mikä on oikein ja mikä väärin. Missä kulkee raja, jota ei saa ylittää.

palestiina_sotilas
Yehuda Shaul.

Yehuda Shaul osallistui Hebronissa öisiin ratsioihin, joiden tarkoitus on saada palestiinalaiset pelkäämään ja muuttamaan pois kaupungista. He tunkeutuivat yö yön jälkeen tavallisiin koteihin ikkunoista ja ovista, herättivät kaikki, kuulustelivat ja jatkoivat seuraavaan paikkaan. Ampuminen ja valopommien räjäyttely oli osa pelottelua. Fyysisen väkivallan käyttö oli tavanomaista, myös hän löi puolustuskyvyttömiä ihmisiä.

Yehuda Shaul huomasi, että tämä toiminta vaikuttaa häneen psyykkisesti. Hän mietti, kenen kanssa näistä kokemuksista ja tuntemuksista voisi puhua. Hän puhui sotilastovereilleen.

Heitä painoivat samat asiat. Näistä keskusteluista syntyi Breaking the Silence eli Rikotaan hiljaisuus, entisten israelilaisten sotilaiden järjestö, joka alkoi jakaa tietoa sotilaiden toiminnasta miehitetyllä Länsirannalla.

Breaking the Silence julkaisee sotilaiden todistuksia toimistaan operaatioissa, joissa he ovat mukana. Koska kyse on sotilastoimista, lausuntoja kerätään väkivallasta siviilejä ja erityisesti lapsia kohtaan.

Yehuda Sahul painotti, että hän on entinen sotilas, ei pasifisti. Sotilaan pitää suojella maataan. Jossain kulkee raja, jota sotilas ei saa ylittää. Siitä järjestö haluaa puhua. Länsirannan tilanne on huono, koska hallitus toimii yhdessä Länsirannan laittomien uudisasutusten kanssa ja saa sieltä suuren kannatuksen.

Häneltä kysytään usein: ”Näetkö toivoa työssäsi?” Yehuda Shaul vastaa: ”Paskat toivosta. Joka aamu on herättävä tekemään oikeita asioita.”

TUTKIJAN KERTOMUS



”Länsirannalla pidätetään joka vuosi 500–700 lasta. He kaikki joutuvat tutkintavankeuteen ja erilaisen väkivallan kohteeksi”, kertoi tutkija Ruba Awadallah Defence for Children International – eli DCI-järjestöstä. Järjestö puolustaa oikeudessa pidätettyjä ja vangittuja alle 18-vuotiaita lapsia. Se saa apua toimintaansa myös Suomen Lähetysseuralta.

Tavallisesti lapset haetaan yöllä kotoaan. Pidätyksen jälkeen he eivät voi nähdä perhettään ennen kuin vasta oikeudessa. Pidätykset ovat mielivaltaisia. Lapsi on voinut ostaa kioskista jäätelön. Samaan aikaan heitelty kiviä kohti israelilaisia sotilaita. Kahakat kuvataan, sattumalta kuvassa näkyvä lapsi voi joutua pidätetyksi.

palestiina_tutkija
Ruba Awadallah.

Lähes kaikki pidätykset tuottavat tunnustuksen. Lapsia ja nuoria uhataan muiden perheenjäsenten vangitsemisella, jos he eivät tunnusta. He eivät halua aiheuttaa lisää harmeja perheelleen ja myöntävät teot.

Tutkintavankeus kestää kolme kuukautta ja sitten nuori on vapautettava, jos hän ei tunnusta eikä kunnon todistajanlausuntoa löydy. Vapauttaminen voi olla raakaa pilaa, vankilan ovella kassin kanssa vapautusta odottava nuori passitetaan kahdeksi tai kolmeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen. Tätä voi jatkua loputtomasti.

Länsirannalla sotilastuomioistuimet hoitavat miehittäjiin kohdistuvat rikokset, niin kivenheiton kuin Facebook-kirjoitukset ja -kuvatkin. Sotilastuomioistuinten toiminta on mielivaltaista. Edes DCI ei voi yleensä vaikuttaa tuomioihin. Se dokumentoi tapahtumia ja kertoo niistä maailmalle.

DIPLOMAATIN KERTOMUS



Suomella on Palestiinan pääkaupungissa Ramallahissa edustusto, jota johtaa suurlähettiläs. Palestiinan valtiota Suomi ei ole tunnustanut.

”Israelin ja Palestiinan konflikti on pitkittynyt konflikti, joka vaikuttaa koko Lähi-itään”, kertoi suurlähettiläs Anna-Kaisa Heikkinen.

Suurlähetystön varajohtaja Elina Eloranta sanoi, että väkivaltaisuuksia on Länsirannalla joka päivä. ”Pahimpia paikkoja ovat Hebron, Gaza, Galandian tarkistuspiste Ramallahin edessä, Nablus ja Jenin.”

Suomalaiset diplomaatit ovat seuranneet myös sotaoikeuden istuntoja. Ne ovat kaoottisia, käydään hepreaksi ja tulkataan syytetyille vain osittain arabiaksi. Ihmisoikeusloukkaukset palestiinalaisia kohtaan ovat massiivisia.

Samalla kansalaisyhteiskunta Palestiinassa on vaikeuksissa. Palestiinan hallinto rajoittaa aktiivisesti median vapautta ja toimittajien pidätykset ovat tavallisia. Kansa kritisoi myös hallinnon turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa.

Donald Trumpin päätös siirtää USA:n suurlähetystö Jerusalemiin oli kova isku. Jos suurlähetystö avataan suunnitellusti 14.5., se on Israelin kansallispäivä ja palestiinalaisten Nakba eli häätö kodeistaan, joka on palestiinalaisille tärkeä katastrofin päivä. Ramadan alkaa seuraavana päivänä. Suomalaisten diplomaattien mukaan tämä ei lupaa hyvää.

Teksti ja kuvat Erkki Kupari