Näennäisvaalit Swazimaassa

Näennäisvaalit Swazimaassa

Swazimaassa valitaan tänään uusi parlamentti. Kuninkaalle uskolliset heimopäälliköt nimittävät vaalien ehdokkaat. Oppositioryhmittymät kehottavat boikotoimaan vaaleja, joilla ei ole julkisuuskuvan kiillottamisen lisäksi juuri suurempaa merkitystä. Maassa ei ole vapaata poliittista tilaa, hallinto kontrolloi mediaa, ihmisiä ahdistellaan ja ammattiliittojen ja opposition toiminta on kielletty. 70 prosenttia maan väestöstä elää alle dollarilla päivässä. Maailman 15. rikkaimmaksi arvioitu monarkki Mswati III omistaa maan timantti- ja kultakaivokset ja elää luksuselämää nauttien samojen valtioiden tuesta, jotka ovat vaatineet voimatoimia Syyriaa vastaan. Etenkin Britannia tukee kulissien takana vahvasti kyseistä Afrikan viimeistä absoluuttista monarkiaa.

Ongelmat juontavat juurensa vuosikymmenten taakse. Vuonna 1973 kuningas Sobhuza II, nykyisen kuninkaan isä, lakkautti poliittisen toiminnan julistamalla poikkeustilan. Poliittinen kilpailu oli ”vierasta ja yhteensopimatonta”. Oppositio hävisi maan parlamentista. Kuninkaasta tuli maan päämies, joka otti haltuunsa poliittisen päätöksenteon lisäksi myös lainsäädännön. 1980-luvulla valtio antoi tukensa Swazimaahan paenneiden ANC:n jäsenten pidätyksille ja tappamiselle ja tuomitsi Etelä-Afrikan vastaiset pakotteet ainoana maana Britannian Margaret Thatcherin lisäksi.

Kuningas Mswati III on ilmottanut ottavansa 14. vaimon. Kuningas valitsee uuden vaimon perinteisessä ruokotanssissa, jossa yli 20 000 nuorta naista pakotetaan tanssimaan rinnat paljaina kuninkaalle, joka valitsee 15-18-vuotiaiden tyttöjen keskuudesta aina uuden vaimon. Kuningas itse on 44-vuotias ja vaimoja hänellä ennestään 13. Viime vuoden lopulla Swazimaassa kiellettiin paljastava pukeutuminen. Poliisin mukaan minihameiden käyttö ja avoimet asut yllyttivät raiskauksiin. Kieltoa ei kuitenkaan ulotettu koskemaan perinteisiä seremonioita.

Lisää tietoa Swazimaasta Rauhanpuolustajien sivulta.