Mustan auringon varjossa

Mustan auringon varjossa

Joitakin tunteja Uuden-Seelannin Christchurchissa sijaitseviin kahteen moskeijaan 15.3.2019 tehdyn joukkoampumisen jälkeen maan pääministeri Jacinda Ardern totesi: ”On selvää, että tätä voi kutsua vain terroriteoksi.” Ryhmä valkoihoisia ampujia tappoi lähes 50 ihmistä.

Uuden-Seelannin poliisi toimi rohkeasti ja hämmästyttävän taitavasti. He tekivät vaarattomiksi useita autoja, joihin oli asetettu räjähteitä. He ottivat elävänä kiinni neljä epäiltyä, joista yksi on nainen. Toivottavasti tapaus tutkitaan huolella ja tämän kauhuteon kaikki tekijät ja heidät yhteytensä pystytään huolella todistamaan. Joidenkin raporttien mukaan pääepäilty Brandon Tarant on Australian kansalainen ja 73-sivuisen manifestin kirjoittaja. Hänet on vangittu.

Bellingcatin toimittaja Oleksijy Kuzmenko toteaa Twitter-tilillään, että mainitun manifestin nimiölehdellä on ”musta aurinko”, symboli, jota valkoiset äärinationalistit laajasti käyttävät ympäri maailman, mukaan lukien Ukrainan Azov-liike, jolla on oma Musta aurinko -lehtensä. Kuzmenkon mukaan ampuja sanoo manifestissaan matkustelleensa Puolassa ja Ukrainassa.

Joku voisi sanoa, että tämä ei todista suoraa yhteyttä Ukrainan äärioikeistolaisten militanttiryhmien määrän kasvun ja vastaavien ryhmien määrän lisääntymisen kanssa muualla maailmassa. Mutta se todistaa äärioikeiston ideologian inhottavan etenemisen kaikkialla.

Andrei Biletski on ukrainalainen uusnatsien ideologi ja National Corps -puolueen ja sen sotilaallisten joukkojen johtaja – joukkojen vahvuuden arvioidaan olevan jopa 20 000 henkeä. Vain päivää ennen Christchurchin tragediaa häntä haastateltiin Apostrof-nettisivulla. Tämä ukrainalainen poliitikko, valtiopäivämies ja ultranationalististen äärioikeistolaisten joukkojen johtaja viittaa nykyiseen suuntaukseen tuoda äärioikeistopuolueet valtavirran politiikkaan sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Mikä ero on Biletskin ja ”ritari Breivikin” välillä, jonka on väitetty antaneen siunauksensa terroristille? Breivik on vankilassa. Biletski on vallassa. Onko heillä mitään yhteistä? Molemmilla on melkoisen paljon vaikutusvaltaa samanmielisiin vihaajiin. Molemmat perustelevat vihaansa parempien asioiden tavoittelemisella omalle kansalleen.

Niiden, jotka hyväksyvät ”positiivisen” nationalismin ja jotka sallivat uusnatsien kokoontumiset Virossa, Suomessa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa jne., kaikki Transmariumit, Etnofurit ja Awakeningit, suosittelen katsomaan sokeutensa tulosta. Se ei ole etäällä. Se on aivan silmienne edessä.

Antonio Tajani ylistää Benitoa ”hyvistä teoista”. Latvia puhdistaa Herberts Cukursin holokaustista. ”Nämä ovat eri hakaristejä, nämä eivät ole se paha hakaristi” -retoriikkaa käyttävät ”meidän ei-niin-pahojen nationalistiemme” puolustajat. Nytkin, kun Christchurchin ampujan aseissa on musta aurinko -symboli ja se on myös Azovin uusnatsien virallinen symboli, veisataan samaa virttä: ”se on eri musta aurinko, ei se paha aurinko”, ja yritetään peittää viha, jota Maidanin jälkeisessä Ukrainassa levitetään. Kun vaikenemme siellä olevista äärioikeistolaisista suuntauksista, kun emme kysy miksi USA:n, Kanadan ja Euroopan äärioikeisto matkustaa Ukrainaan, sallimme ”mustan auringon” varjostaa meitä kaikkia.

Oksana Tšelyševa