Moskovassa marssittiin rauhan puolesta

Moskovassa marssittiin rauhan puolesta

[Ajankohtaista] moskova4 (17.03.14)

[Ajankohtaista] moskova1-1 (17.03.14)Rauhanpuolustajien Moskovan kirjeenvaihtajan raportti 15.3.2014 rauhanmielenosoituksesta.

”Olemme kokoontuneet tänne rauhan puolesta, ja se on rehellisin iskulause, joka historiassa on koskaan ollut.”

Moskovassa marssittiin lauantaina suurella joukolla Ukrainan rauhan puolesta. Arviot marssille osallistujien kokonaismäärästä heittelevät kymmenillä tuhansilla, mutta lähimmäs osuvat varmasti puheet noin 50 000 osallistujasta. Tunnelma oli odotukset ylittävän lämmin ja jopa juhlallinen; Moskovan kadut hiljenivät hetkeksi autojen jylinästä ja täyttyivät värikkäällä, iloisella ihmisjoukolla. Moni osallistuja itsekin hämmästyi marssijoiden paljoudesta ja muutamaan otteeseen taputti joukko itselleen haltioituneena käsinkosketeltavasta yhteenkuuluvuuden ilmapiiristä.

[Ajankohtaista] moskova2 (17.03.14)Erilaiset oppositioryhmät anarkisteista pieniin puolueisiin olivat myös saapuneet paikalle lippuineen ja iskulauseineen, aikeinaan tuoda esiin omia aatteitaan; kuka huudattamaan luokkasodasta ja kuka antifasistien taistelusta. Nämä äänet kuitenkin hukkuivat nopeasti siihen suureen ihmisjoukkoon, jossa jokainen oli tullut edustamaan itseään rauhanaatteen puolesta. ”Minulta kysytään usein, että miksi minä aina käyn näissä marssiessa ja mielenosoituksissa, ja minä vastaan, että siksi että täällä samanhenkisten joukossa sielulla on hyvä olla!” selitti pieni mummo tohkeissaan, haukaten suklaalevyä ja tarjoten sitä vierustoverille. Hänellä oli mukanaan käsinkirjoitettu plakaatti, josta pienen tavaamisen jälkeen sai lähes selvää, se kritisoi Putinin itsevaltiutta. ”Tuosta puuttuu yksi kirjain”, huomautti viereinen rouva kohteliaasti luettuaan kyltin. Monet kokeneet mielenosoittajat kehuivat tunnelmaa ainutlaatuiseksi ”sitten vuoden 2012” (jolloin Moskovassa järjestettiin suurmielenosoitukset vapaiden vaalien puolesta ja Putinin presidenttiyttä vastaan) ja olivat tyytyväisiä sekä mielenosoittajien että poliisien käyttäytymiseen.

[Ajankohtaista] moskova5 (17.03.14)Kaikki sujui rauhallisesti huolimatta aikaisemmin suurta huolta herättäneestä kahden vastakkaisen marssin reittien risteytymisestä. Moskovassa liikkui samaan aikaan myös Putinin politiikkaa tukeva kulkue, jonka reitti suunnitellusti kohtasi rauhanmarssin kanssa. Uutta yhteishenkeä ja toivoa mukanaan ihmiset lähtivät kohti lauantai-illan viettoa. Nyt jäädään odottamaan, mitä seuraavat päivät ja tuleva tuo tullessaan ja toivotaan rauhanomaista ratkaisua Ukrainan konfliktiin. Kaikki on vielä mahdollista. Mutta mieltä lämmittää se, että Moskovassa kerääntyneet ihmiset tekivät selväksi sekä toisilleen, että muulle maailmalle, että täällä halutaan rauhaa. Putinin Ukraina-politiikka ei ole Venäjällä vallitseva ainoa mielipide. Pussy Riot -ryhmän Maria Aljohinan lauantaisen esiintymisen sanoja lainaten: ”Olemme kokoontuneet tänne rauhan puolesta, ja se on rehellisin iskulause, joka historiassa on koskaan ollut.”

dj st. petersburger

[Ajankohtaista] moskova3 (17.03.14)