– Borjutsja, borjutsja (taistellaan, taistellaan), laulaa kotimaassaan kohauttanut Venäjän euroviisuedustaja Manizha. ”Russian Woman” -nimisellä kappaleella lauletaan venäläisiin naisiin kohdistuvista paineista. Yle kertoi Venäjän ortodoksinaisten liiton ja erään sotaveteraanisivuston vedonneen viranomaisiin, jotta kappaleen ”mahdollisesti laittomat kannanotot tutkittaisiin”. Moni Venäjän julkisuuden henkilö on ilmaissut Manizhan loukkaavan venäläisten naisten ihmisarvoa.
Kieltämättä kappaleen sanoma on mielenkiintoinen suhteessa Venäjän arvokonservatiiviseen politiikkaan. Manizha puhuu julkisesti myös rasismista. Hän on syntynyt Tadžikistanissa ja ollut kolmevuotias perheen paetessa sotaa Venäjälle. Hänen alkuperänsä on ollut vihamielisen kommentoinnin kohteena, koska hänen ei ajatella edustavan venäläistä kulttuuria.
Kommentointi ei varmasti tullut hänelle yllätyksenä. Yhdessä muutaman vuoden takaisista kappaleistaan hän laulaa olevansa ”ei tarpeeksi slaavi, eikä tarpeeksi tadžikki”. Hän jatkaa englanniksi, ”I’ve been made by mama Russia and my Tadzik papa”.
Kohuista huolimatta Manizhan valinta sopii valtion sanomaan ”monikansallisuudesta”. Vuonna 2020 hyväksytyissä perustuslain muutoksissa sanomaa etnisesti ja kielellisesti monimuotoisesta Venäjästä vahvistettiin. Lisäksi Venäjän sanotaan olevan ”Neuvostoliiton perinnön jatkaja omalla alueellaan”. Tadžikistan kuuluu Venäjän ”lähiulkomaihin”, entisiin neuvostotasavaltoihin. Se on toisaalta ulkomaata, ja toisaalta ei. Merkittävin osa Venäjälle suuntautuvasta maahanmuutosta tulee juuri Tadžikistanista ja muualta Keski-Aasiasta. Tästä huolimatta rasismi ilmenee Venäjällä monimuotoisesti: Poliisi tarkistaa ei-valkoisten passeja kaduilla. On tavallista nähdä asuntoilmoitus, jossa asiakkaaksi hyväksytään ”vain slaavit”. Maahanmuuttajat tekevät usein vaarallista työtä matalalla palkalla ja vailla suojavarusteita.
Manizhan haastattelu valtiollisella TV1-kanavalla toistaa kuvaa ”monikansallisesta valtiosta”. Haastattelijana toimii Ksenija Sobtšak, kuuluisa venäläinen toimittaja, poliitikko ja seurapiirin edustaja. Sobtšak oli myös ehdolla vuoden 2018 presidentinvaaleissa. Hänen perheensä on tunnettu tiiviistä yhteyksistään Putiniin. Sekä Sobtšak että Manizha korostavat haastattelussa Manizhan roolia monikansallisen Venäjän edustajana. Haastattelussa kerrotaan Manizhan perheen pakolaistaustasta ja toisaalta siitä, että hän on syntynyt juuri ennen Neuvostoliiton hajoamista, siis samassa valtiossa kuin suurin osa venäläisistä. Manizha ja Sobtšak keskustelevat naisten asemaan liittyvistä vihakommenteista, mutta eivät sano suoraan kommenttien olevan rasistisia.
Manizha on osunut kipukohtaan – valkoisen vallan ja konservatiivisten arvojen haastaminen ei ole Venäjällä helppoa eikä turvallista. On vaikea sanoa, miten paljon valtiollisilla toimijoilla on tekemistä Manizhan valinnan kanssa ja miten paljon valinnalla on sisäpoliittista merkitystä.
Toivottavasti Manizha aloittaa uuden rasisminvastaisen feministisen aikakauden Venäjällä!
Daria Tarkhova
Kirjoittaja on vallankäytöstä huolissaan oleva maisteriopiskelija.