Marokon turvallisuusjoukot ampuivat sahrawiaktivistin

Marokon turvallisuusjoukot ampuivat sahrawiaktivistin

Marokon turvallisuusjoukot ampuivat kuoliaaksi sahrawiaktivistin viime lauantaina Assan kylässä Etelä-Marokossa. Assan kylän asukkaat olivat protestoineet rauhanomaisesti sananvapauden ja vapaan liikkuvuuden puolesta. Nuori 20-vuotias Rachid Chain sai surmansa kahdesta Marokon turvallisuusjoukkojen ampumasta luodista.

Viime huhtikuussa YK:n turvallisuusneuvosto poisti Ranskan painostuksen johdosta päätöslauselmasta 2099 kohdan, jossa vaadittiin YK:n rauhanturvaoperaatio Minursoa sisällyttämään mandaattinsa alle ihmisoikeusloukkausten tarkkailun. Marokko on hakemassa YK:n Ihmisoikeusneuvostoon. Asiasta päätetään 12. marraskuuta. Ihmisoikeusloukkaukset ovat vastoin Ihmisoikeusneuvoston periaatteita. Marokko syyllistyy niihin systemaattisesti.

Länsi-Sahara on Afrikan viimeinen siirtomaa. Se on vuodesta 1963 kuulunut Yhdistyneiden kansakuntien listaan alueista, joissa siirtomaavalta on purettava sen alkuperäisväestön tahdon mukaisesti. Marokko on laittomasti miehittänyt Espanjan entisen siirtomaan Länsi-Saharaa jo yli kolmekymmentä vuotta. Noin 250 000 länsisaharalaista odottaa Algerian pakolaisleireillä paluuta kotimaahansa. Marokon miehittämälle alueelle jääneet länsisaharalaisille ihmisoikeusloukkaukset ovat olleet arkipäivää: pidätyksiä, katoamisia ja kidutusta.