Lapin Rauhanpuolustajat: Vihapuheet kitkettävä

Lapin Rauhanpuolustajat: Vihapuheet kitkettävä

Rauhanpuolustajien Lapin piirijärjestön kannanotossa vaaditaan vihapuheiden kaikkinaista kitkemistä ja vastustamista kaikissa muodoissa.
”Netissä vihapuheet saavat suuret mittasuhteet, koska vihansa ilmaisijat eivät kohtaa kasvotusten vihansa kohdetta. Tällöin terve itsesensuuri ja toisen asemaan asettautuminen usein jäävät entistä vähäisemmiksi.”
Kannanotossa huomioidaan, että digitalisaatio ei voi ratkaista esimerkiksi opettajapulaa, koska tasapainoisia ja empaattisia ihmisiä kasvattamaan tarvitaan elävää ihmistä, joka kommunikoi asennon, eleen, ilmeen ja muun viestinnän koko skaalalla: ” Tietokone ei voi koskaan korvata elävää vuorovaikutusta. Myöskään terveydenhuollossa parantavaa empatiaa ja myötäelämistä ei voi saavuttaa netissä.”

Lapin piirijärjestö toteaa myös: ”Eräs vihapuheen muoto on silti silmänpistävä ja se koskee viholliskuvan luomista. Poliitikot, toimittajat ja esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin tutkijat syyllistyvät aika ajoin tähän kertoessaan Venäjän ’uhkaavasta retoriikasta’. Tästä arviosta on jätetty pois länsimaiden uhkaava käytös Venäjää kohtaan. Kun esimerkiksi Venäjä varoittaa siitä,  että se kääntää ydinaseitaan niitä vastaan, jotka sijoittavat mailleen USA:n ja Naton ohjuksia, puhutaan Venäjän aggressiivisesta retoriikasta. Tällöin ei oteta huomioon sitä uhkaa, mitä ohjuksia vastaanottavat maat ratkaisuillaan itse aiheuttavat Venäjälle. Lapin Rauhanpuolustajat kehottavat varsinkin poliitikkojamme, tutkijoitamme ja toimittajiamme kohtelemaan toisia myös puheissaan niin, kuin he toivovat itse tulevansa kohdelluksi. He ovat esikuvia monelle ja voivat näin edistää rauhaa.”