Lahjavinkkejä palestiinalaislapsille – he tarvitsevat apua muulloinkin kuin jouluna

Lahjavinkkejä palestiinalaislapsille – he tarvitsevat apua muulloinkin kuin jouluna

Joulua vietetään kohta rauhan ja hyvän tahdon juhlana. Tänä jouluna saamme kuitenkin olla todistamassa usein toistunutta murhenäytelmää Israel-Palestiina-akselilla. Käynnissä oleva sota ei alkanut lokakussa, vaan sillä on pitkä historia.

Israelissa vallassa oleva Benjamin Netanjahun hallitus on äärioikeistoon ja uskonnollisiin puolueisiin tukeutuva liittouma, jonka keskeinen tavoite on jatkaa juutalaissiirtokuntien levitystä palestiinalaisalueille ja tiukentaa otettaan Gazasta. Hamas taas on islamilainen äärijärjestö, jonka valtaa pönkittää palestiinalaisissa muun muassa se, että muun maailman tuki heille on hiipunut.

Hamasin hyökkäys antoi sotilaallisesti ylivoimaiselle Israelille syyn vastatoimiin, joiden mittasuhteet ylittävät ihmisuhrien määrässä jo yli kymmenkertaisesti Hamasin iskun tuhot. Lisäksi Israelin pommitusten aineelliset tuhot ovat tekemässä Gazasta elinkelvottoman.

Hamasin iskussa kuoli lokakuussa noin 1 300 israelilaista. Israelin yhä jatkuvassa kostoiskussa Gazaan on uutistietojen mukaan kuollut jo yli 18 000 palestiinalaista, joista suurin osa on lapsia. YK:n edustajat kuvaavat Gazaa ”lasten hautausmaaksi” ja ”maanpäälliseksi helvetiksi”.

Emme unohda natsien toisessa maailmansodassa juutalaisiin kohdistamaa raakaa väkivaltaa. Se ei kuitenkaan tee oikeutetuksi Israelin valtion ja armeijan jatkuvia väkivaltaisuuksia palestiinalaisia kohtaan.

Israelin valtiojohdon toiminnan arvostelu ja vastustaminen ei ole antisemitismiä.

Suomi tuomitsee aivan oikein Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa, asettaa sille pakotteita ja antaa apua ukrainalaisille. On kuitenkin väärin, että samanaikaisesti emme Israelin suhteen toimi vastaavasti. Huolimatta Israelin pitkään jatkuneesta väkivaltaisesta sorrosta ja apartheidista palestiinalaisia kohtaan maa kuuluu ystäviimme, jonka kanssa käymme kauppaa – erityisesti aseteollisella sektorilla. Suurin osa asekaupoista on tuontia, mutta mukana on myös asevientiä Israeliin.

YK:n vuoden 1948 yleissopimus kansanmurhasta määrittelee sen yhdeksi tai useammaksi teoksi, joiden tavoitteena on tuhota kokonaan tai osittain kansallinen, etninen, rodullinen tai uskonnollinen ryhmä. Sopimuksessa myös kansanmurhaan kiihottaminen ja kansanmurhan yritys ovat rikoksia.

Maamme hallituksen tulee tehdä teoillaan selväksi, ettei Suomi hyväksy Israelin käymää tuhoamissotaa ja vaatii pysyvää tulitaukoa. Asekaupat Israelin kanssa tulee perua ja kieltää tuonti Israelin laittomista siirtokunnista, jotka ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia. Yhdysvallat ja Eurooppa, Suomi mukaan lukien, ovat antaneet kaiken tapahtua, eivätkä boikotoi Israelia kuten esimerkiksi Venäjää.

Kansanmurhan lopettaminen edellyttää entistä laajempaa ja tehokkaampaa kansainvälistä painostusta Israelia kohtaan. Sen ja Hamasin on lopetettava sotatoimet. Siksi myös kansalaistasolla on tärkeä jatkaa ja laajentaa mielenilmaisuja ja vetoomuksia.

Yhdysvaltojen päätös estää YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan vaatimus välittömästä tulitauosta ja aselevosta Hamasin ja Israelin välisissä taisteluissa oli moraaliton teko. Sen seurauksena Yhdysvallat tulee entistä enemmän osasyylliseksi palestiinalaisten lasten, naisten ja vanhusten verenvuodatukseen ja elinolojen tuhoamiseen Gazan kaistalla.

Avustusjärjestöjen mukaan pommitusten jäljiltä Gazan 36 sairaalasta vain 14 on enää toimintakykyisiä. Israelin jo kaksi kuukautta jatkuneista pommituksista selviytyneet ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään ja tauteihin. Järjestöjen mukaan avustustyöntekijät ovat kertoneet ihmisten haavoista irroitetuista toukista ja lapsista, joille on jouduttu tekemään amputointeja ilman nukutusta.

Gazassa ja koko Palestiinassa lapsille tulee taata mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään. Suomen ei tule asekaupoilla ja sallimalla tuonti laittomista siirtokunnista tukea Israelin apartheid-järjestelmää ja miehitystä. Kyse on suuresta epäsuhdasta Israelin valtion ja oikeudettomien palestiinalaisten välillä. Kyse ei ole kahden tasavertaisen osapuolen konfliktista, vaan miehitysvallasta ja miehitetyillä alueilla asuvasta sorretusta kansanosasta.

Kansainvälisen yhteisön, Suomi mukaan lukien, tulee tehdä kaikkensa, jotta väkivaltaisuudet saadaan nopeasti loppumaan.
Yhdistyksemme on jo kymmeniä vuosia ollut mukana rintamassa, joka on vaatinut oikeutta palestiinalaisille. Surullista kyllä, Israel on vuosikymmenien saatossa pala palalta ajanut palestiinalaiset yhä ahtaammalle ja on tappamisen ohella tekemässä Gazasta asumiskelvottoman tuhotun alueen. Israelin siirtokunnat Länsirannalla ovat anastaneet palestiinalaisilta heidän maansa.

Tapahtumat osoittavat, mihin vaaralliseen suuntaan Netanjahun hallituksen toimet ja siirtokuntapolitiikka johtaa. Taas kerran korostuu, ettei konfliktia voi hallita tai ratkaista sotilaallisesti.

Miehitys tulee lopettaa ja myöntää Palestiinan kansalle sen lailliset oikeudet. Oikeudenmukainen rauha on lopulta osapuolten yhteinen etu.

Palestiinalaislapsia voi muistaa jouluna(kin) konkreettisella teolla tukemalla lahjoituksin Gazassa vaikeissa olosuhteissa avustus- ja tarkkailutyötä tekeviä järjestöjä:

Lääkärit ilman rajoja
Suomen Punaisen Ristin katastrofirahasto
Unicef Auta Gazan lapsia -keräys
Pelastakaa Lapset ry Auta Gazan lapsia -hätäapukeräys
Amnesty International, ei tee avustustyötä vaan tarkkailee ihmisoikeuksien toteutumista ja niiden loukkauksia katastrofialueilla ja raportoi niistä.

Teksti: Suomen Rauhanpuolustajain Uudenkaupungin yhdistys ry
Kuva: Hosny Salah, Pixabay