Kulttuuri: Parasta lapsille ja kaikille muillekin

Kulttuuri: Parasta lapsille ja kaikille muillekin

iltasatuja_kansiElena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille on niittänyt mainetta ympäri maailmaa, niin myös Suomessa. Kustantamo S & S julkaisi Maija Kauhasen kääntämän menestysteoksen suomeksi viime vuonna, ja teos hurmasi myös suomalaiset lukijat. Kirjan uskottavuuspisteitä lisää se, että monikansallisten kustannusjättien ja digitalisaation jatkuvassa ristipaineessa toimivassa kirjankustannusmaailmassa harva onnistuu erottumaan massasta joukkorahoituksen turvin. Iltasatuja kapinallisille tytöille kuitenkin mursi tämänkin jään ja menestyi.

Mikä sitten tekee kirjasta niin mainion? Teos esittelee napakasti ja selkeästi sata vaikutusvaltaista naista ympäri maailmaa. Mukana on niin taiteilijoita ja tieteilijöitä kuin aktivisteja ja kuninkaallisia. Osa on kaikille tuttuja kuten Kleopatra, Yoko Ono, Frida Kahlo taikka Coco Chanel. Sitten mukana on joukko – ainakin minulle – uusia tuttavuuksia kuten partisaani Claudia Ruggerini, filosofi Hypatia, nyrkkeilijä Mary Kom tai räppäri Sonita Alizadeh. Kaikista on kirjoitettu tiiviillä ja yleisymmärrettävällä tyylillä kiehtova ja innostava tarina.

iltasatuja_chanel_cocoNäinä #metoo-kampanjan ravistelemina aikoina setämiesten hallitsema maailma vavahtelee ja vanha valta murtuu. Tämäkin vain vahvistaa kirjan arvoa. Iltasatuja kapinallisille tytöille on luonnollisestikin feministinen kirja ja ylistyslaulu kamppailulle naisten oikeuksien puolesta. Sitä ei kuitenkaan missään nimessä ole suunnattu vain tytöille. Helposti omaksuttavia tarinoita kannattaa lukea myös pienille pojille tai keski-ikäisille miehille, ylipäätään kaikille, jotka pitävät yleissivistystä ja maailmankuvan avartamista tärkeänä.

Oma lukunsa ovat kirjan värikkäät ja moni-ilmeiset kuvitukset. Sataan tarinaan on tilattu kuvitukset kuudeltakymmeneltä eri naistaiteilijalta ympäri maailmaa. Mukaan on päässyt ainoana suomalaisena Riikka Sormunen tyylikkäällä Isabel Allende -kuvallaan. Tyylien kirjo on riemunkirjavan runsas ja tekee kirjasta pirskahtelevan pontevan ja helposti lähestyttävän. Jos minä saisin päättää, määräisin tämän kirjan pakolliseen oppimäärään kaikkiin maailman kouluihin.

Teksti Timo Kalevi Forss