Kriittinen keskustelu Venäjästä on tervetullutta

Kriittinen keskustelu Venäjästä on tervetullutta

Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro lähetti Helsingin Sanomiin 20.9.2016 tekstin, jossa hän kommentoi Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportista kirjoittaneiden Yrjö Raution ja Saska Saarikosken kolumneja.
Helsingin Sanomat ei katsonut Matinpuron kirjoitusta julkaisemisen arvoiseksi, joten julkaisemme kirjoituksen tässä.

 

Kriittinen keskustelu Venäjästä on tervetullutta

Kaksikin arvovaltaista Helsingin Sanomien kolumnistia on reagoinut Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportin herättämään kritiikkiin: Yrjö Rautio 16.9. ja Saska Saarikoski 18.9. Raution mukaan kritiikissä on kyse uudesta suomettumisesta. Saarikosken mukaan arvostelu on kohdistunut siihen, että tällaista tutkitaan ja vielä julkaistaankaan, ja mitä siitä nyt Venäjäkin ajattelee.

Kumpikaan kolumnisti ei ole tainnut lukea sen kummemmin Upin selvitystä kuin siihen kohdistunutta perusteltua kritiikkiäkään. Erityisesti sosiaalisesta mediasta löytyy toki leimakirvestä heiluttavia höyrypäitä molemmista ääripäistä. Merkittävin osa selvityksen kritiikistä on ollut täysin asiallista arviointia sen heikkouksista.

Selvityksellä on myös omat ansionsa, joita ei ole syytä väheksyä. Venäjää saa ja pitää arvioida erittäin kriittisestikin, mutta maa tulee nähdä myös osana laajempaa kansainvälistä politiikkaa. Selvityksen analyysi Venäjän sisäisestä tilasta on osuva – mutta historiattomana nykytilanteen arviointina se jää auttamatta puutteelliseksi, kun ei arvioida syitä ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet nykytilaan.

Selvityksen suurimmat heikkoudet löytyvät selvityksen johtopäätöksistä ja toimenpidesuosituksista. Venäjän sisäisestä tilasta vedetyt johtopäätökset ulkopolitiikkaan ovat selvästikin aivan liian suoraviivaisia, ja nimettömien asiantuntijoiden yksittäisten lauseiden käyttö on helppo tapa tehdä politiikkaa tutkimuksen sijaan.

Kolumnisteilta olisi voinut olettaa arviointia itse selonteosta ja siihen esitetystä kritiikistä, sen sijaan että he kaivautuvat historian juoksuhautoihin ilman mitään perusteluja väitteilleen.

Teemu Matinpuro
toiminnanjohtaja
Suomen Rauhanpuolustajat