Jouluna 1941 Yhdysvalloissa julkaistiin sanomalehtiuutinen, jonka mukaan Japanin ilmavoimissa palveli tuhat saksalaista lentäjää. Uutisen mukaan heidän tukenaan oli suuri joukko saksalaisia teknikoita ja kenttähenkilökuntaa.
Jutun julkaisuhetkellä Saksan itärintama oli romahtamaisillaan. Göringin johtama Lutfwaffe oli kärsinyt korvaamattomia menetyksiä jo vuonna 1940 taistelussa Englannista. Saksan sodankäyntiä vaivasi kokeneiden lentäjien ja lopulta kaikkien muidenkin resurssien puute.
Niin tanakasti irti todellisuudesta kuin otsikko ”tuhannesta natsipilotista japsi-ilmavoimissa” olikin, sen julkaisulle oli selkeä syy. Japanin 7.12.1941 Pearl Harbouriin tekemä isku ja sen jälkeiset voitot Tyynenmeren ilmataisteluissa eivät olleet japanilaisista Yhdysvalloissa viljeltyjen rasististen stereotypioiden mukaan yksinkertaisesti mahdollisia. Niinpä japanilaiskoneiden lentäjien täytyi olla saksalaisia.
Ennakkoluuloihin perustuvan vastustajan halveksunnan luulisi olevan ylellisyyttä, johon ammattisotilailla ei ole varaa. Sodankäynnin oppikirjoissa asiasta on varoiteltu ainakin parin tuhannen vuoden ajan. Silti omaan ylimielisyyteen kompastutaan sotapoluilla säännönmukaisesti. Suurilla ja pienilläkin valloilla on omat Afganistaninsa.
Ylimielisyys on kuitenkin välttämätöntä. Vastustajan halveksittavuus on olennainen osa viholliskuvien synnyttämistä. Ilman soveliasta vihollista sotaan valmistautuminen vaikuttaa kyseenalaiselta tai naurettavalta puuhalta. Vihollinen on ainakin henkisesti ja kulttuurisesti meitä alemmalla tasolla, mutta moraalittomuutensa vuoksi vaarallinen. Sotaa koskevissa narratiiveissa korostetaan omien sotilaiden moraalisten ominaisuuksien lisäksi teknistä osaamista, joka kertoo kulttuurisesta ylemmyydestä viholliseen nähden. Ei venäläismedia sattumalta pui lännen perhearvojen rappiota samalla kun Putin hehkuttaa uutta ohjusteknologiaa.
Samaan sapluunaan istuu Ilmavoimien operaatiopäällikkönä ja HX-hankejohtajana toimineen prikaatinkenraali Juha-Pekka Keräsen esittämä näkemys siitä, että jokainen suomalaiskone voi pudottaa kymmenen venäläistä. Hävittäjien kaartotaistelut jäivät historiaan vuosikymmeniä sitten, mutta Keräsen fantasioinnille on tilausta kymmeniätuhansia miljoonia nielaisevan asekaupan pönkittämisessä.
Raimo Pesonen