Kolumni: Suomi tarvitsee oman ydinaseen

Kolumni: Suomi tarvitsee oman ydinaseen

raimopesonen-683x1024_2Keskustelu henkilömiinoista on herännyt jälleen henkiin jonkinlaisena presidentinvaalien lieveilmiönä. Se on väärin. Ydinaseista meidän pitäisi keskustella.

Moderni ydinase on iskuvoimainen ja pelotevaikutukseltaan kustannustehokas sotilaallisen maanpuolustuksen osa. Taistelutilanteessa ydinaseiden rajattukin käyttö voi muuttaa kokonaistilannetta nopeasti ja ratkaisevalla tavalla. Jo pelkkä tietoisuus ydinaseen olemassaolosta nostaa mahdollisen hyökkääjän kynnystä käyttää aseellista voimaa Suomea vastaan. Maamme puolustusvoimien hallussa ydinaseet olisivat tarkasti valvottuja ja vastuullisesti käytettyjä. Siviiliväestölle ne eivät muodostaisi minkäänlaista vaaratekijää.

Kaikkien näiden tosiasioiden vuoksi on käsittämätöntä, kuinka Suomella on varaa kieltäytyä ydinaseteknologian tarjoamista mahdollisuuksista. Esimerkiksi puolustusasioissaan kylmää harkintaa käyttävä Venäjä ei ole antanut periksi erilaisten kansalaisjärjestöjen painostukselle, vaan pitää ydinasearsenaalistaan tiukasti kiinni. Suomen päätös olla hankkimatta ydinaseita on sen sijaan vastuuton ja maksetaan kriisitilanteessa nuorten varusmiesten verellä.

Tilanne on onneksi helposti korjattavissa. Nykyään oman ydinaseen kehitys ei vaadi enää suurvallan resursseja. Aseisiin tarvittava uraani voidaan hankkia kansallisten talkoiden hengessä Talvivaarasta. Ydinkärkien kuljetukseen voidaan taas käyttää jo olemassa olevia Hornetien risteilyohjuksia, JASSMeja, joita puolustusvoimat kutsuu turhan vaatimattomaan tyyliinsä rynnäkköohjuksiksi.

Kansallisen ydinaseen tekninen kehittäminen on siis helppoa, kunhan asian hoitamiseen tarvittava tahto vain löytyy. Ja kun tahtotila on oikea, on myös helppo hiljentää niin koti- kuin ulkomaisetkin arvostelijat. Suomen ydinasekysymykseen pätevät tismalleen samat näkökulmat kuin henkilömiinakeskusteluunkin.

Suomen puolustusvoimat on poikkeuksellisen vastuuntuntoinen asejärjestelmien ylläpitäjä ja käyttäjä, eikä sille tapahdu virhearvoita. Piste.

Suomen sotilaallinen asema on täysin poikkeuksellinen ja tukala: meidän vihollisemme on kiivas, kiukkuinen, ja julma, hirmuinen. Piste.

Näiden seikkojen ja suomalaisten poikkeuksellisen korkean moraalin vuoksi olemme kansainvälisten sopimusten yläpuolella. Piste. Jos jonkun käsityskyky ei riitä suomalaisten ylemmyyden hahmottamiseen, hänen mielipidettään ei tarvitse huomioida. Piste.

Raimo Pesonen