Kolumni: Rauhaan valmistautuminen

Kolumni: Rauhaan valmistautuminen

Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan, on toistettu, perin juurin väärä opetus. Ensimmäisen maailmansodan syttyminen on tästä hyvä esimerkki. On väitetty, että kyse oli vääjäämättömästä kehityksestä, jossa Eurooppa käveli unessa sotaan, jota kukaan ei olisi halunnut. Sodan syttymisen suurin opetus on kuitenkin se, että sotaan valmistautumalla myös saatiin sota.

Maailmanlaajuisesta imperiumistaan ja ylivallastaan merillä kiinni pitävä Iso-Britannia ja sitä haastava, Euroopan mantereella suurvallan aseman saavuttanut Saksa ajautuivat konfliktiin etupiireistä, taloudesta ja maailmanjärjestyksen pelisäännöistä. Maiden johdon vastakkainasettelua kärjistävät päätökset, toisiaan vastaan rakennetut liittoumat, toista demonisoivat lausunnot ja sotaisaksi nationalismiksi kehittynyt yleinen mieliala estivät kompromissien hakemisen.

Toisen aikomukset tulkittiin varmuuden vuoksi pahimman vaihtoehdon mukaan, jolloin myös vastatoimet toteutettiin usein tilannetta kärjistävällä tavalla. Pahan spiraali oli valmis. Tämä hapatti Saksan ja Britannian suhteet siihen pisteeseen, että pitkään valmistellut sotasuunnitelmat käynnistettiin lopulta suhteellisen pienen ja paikallisen tapahtuman, Sarajevon terroriteon, vuoksi.

Euroopan silloista tilannetta on verrattu Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen aiheuttamaan kriisiin Euroopassa. Vaikka sodan eskalaation riskiä ydinasevaltojen väliseksi suoraksi yhteenotoksi on yleisesti pidetty pienenä, on se kuitenkin arvioitu niin suureksi, että sitä on pyritty hallitsemaan ja rajoittamaan eri tavoin. Tämä on näkynyt myös Yhdysvaltojen Ukrainan avustamisessa, jossa se on pyrkinyt pitämään vastakkainasettelun Venäjän kanssa epäsuorana ja ydinaseriskin kasvattamisen alapuolella.

Osassa Eurooppaa riskiä on kuitenkin vähätelty vakuuttamalla, ettei Venäjän ydinasepelotteesta tarvitse piitata. On väitetty, ettei sodan eskalaation riski kasva siinäkään tapauksessa, että länsi lähettäisi joukkojaan Ukrainaan, kuten Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti. Kyse on kuitenkin uskomuksiin perustuvista väitteistä ja riskinotosta, missä on yhtäläisyyksiä niin ensimmäisen maailmansodan kuin myös monen muun sitä seuranneen sodan syttymisen kanssa.

Olisiko nyt, pitkästä aikaa, oikea hetki ryhtyä kokeilemaan rauhaan valmistautumista.

Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.