Ale!

Ari Kerkkänen

Syyria – synnystä sisällissotaan

10.50 

Syyriassa on sodittu vuodesta 2011 lähtien. Sadat tuhannet ovat kuolleet ja miljoonat lähteneet pakolaisiksi. Sodan aikana uudeksi toimijaksi ilmestyi islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuva äärijärjestö Isis, ja kaikki yritykset rauhan aikaansaamiseksi ovat epäonnistuneet.

Juuri kukaan ei uskonut, että Tunisian, Egyptin ja Libyan kaltaiset levottomuudet leviäisivät Syyriaan. Syyrian vakaus oli kuitenkin näennäistä. Sodasta on tullut arabimaailman kansannousujen verisin taistelu, jonka loppua ei ole näkyvissä ja jossa raskaimman hinnan ovat maksaneet tavalliset syyrialaiset.

Miksi Syyria ajautui sotaan ja miksi sitä ei saada loppumaan? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia ensimmäisessä Syyrian nykyhistoriaa suomeksi käsittelevässä tietokirjassa. Sodan ymmärtämiseksi on oleellista ymmärtää maan lähihistoriaa alkaen osmanivaltion hajoamisesta ja sen jälkeisestä Ranskan mandaattikaudesta Syyrian itsenäistymiseen ja maan epävakaisiin, vallankaappausten täyttämiin ensimmäisiin vuosikymmeniin.

Syyrian keskeinen maantieteellinen asema on varmistanut sen, että sodalla on myös alueellinen ulottuvuus. Saudi-Arabian ja Iranin välinen valtataistelu Lähi-idän herruudesta kulminoituu Syyriassa, jossa soditaan alueen tulevaisuudesta.

Tekijä: Ari Kerkkänen
Sivumäärä: 400
Painosasu: nid.
ISBN: 978-952-01-1654-5
ilm. 5/2017