Ale!
kohti_osallistavaa

Rolf Büchi

Kohti osallistavaa demokratiaa – kansanäänestykset demokratian välineenä

4.95 

Varastossa

tuotetunnus (SKU) 952-471-638-0

Kirja on tärkeä panos demokratiakeskusteluun, jossa punnitaan kansalaisten erilaisia tapoja osallistua. Suomalaiset ovat ylpeitä satavuotiaasta kansanedustuslaitoksestaan, mutta onko se demokratian päätepiste? Rolf Büchi esittää, että edustuksellista demokratiaa pitää kehittää kohti rajat ylittävää ja osallistavaa demokratiaa kansanäänestysten avulla. Tämän päivän kansalaiset ovat hyvin informoituja. He odottavat poliittiselta järjestelmältä läpinäkyvyyttä, ja haluavat mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti.

Keskustelussa kansanäänestysten puolesta ja niitä vastaan itse äänestysmenettely on tähän asti jäänyt vaille huomiota. Kansanäänestyksiä voidaan järjestää monella tavalla. Teoksessa erotellaan kansalaisaloitteet ja referendumit muista kansanäänestysmenettelyistä. Kansanäänestyksestä, joka toimitetaan yksinomaan eduskunnan aloitteesta, käytetään termiä plebiskiitti. Se on tyystin eri asia kuin kansalaisten omasta tahdosta toimitettu kansanäänestys eli kansalaisreferendumi. Plebiskiitin avulla valtaa pitävät pyrkivät oikeuttamaan oman vallankäyttönsä. Kansalaisreferendumi ja kansalaisaloite sen sijaan ovat vallanjakovälineitä, jotka sitovat kansalaiset ja poliitikot lähemmäksi toisiaan.

Kirja käsittelee kansanäänestyksiä Suomessa, Sveitsissä ja muualla Euroopassa ja vertailee niitä koskevaa lainsäädäntöä eri maissa. Kansalaisreferendumi ja kansalaisaloite kuuluvat nykyaikaiseen demokratiaan: ne ovat keinoja, joilla kansalaisten osallistuminen päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti voidaan toteuttaa.

Tekniikan tri, VTK Rolf Büchi on Suomessa asuva tutkija. Hän toimii rajat ylittävää demokratiaa ajavassa eurotopia-verkostossa, ja suoran demokratian think tankissa The Initiative & Referendum Institute Europe.

Tekijä: Rolf Büchi
164 s.
nid.
ISBN: 952-471-638-0
ilm. 9/2005