Ale!
Kansi_reunoilla_kun_tutkija_kohtaa_vihaa

Kotilainen, Noora & Vuorelma, Johanna (toim.)

Kun tutkija kohtaa vihaa

15.00 

tuotetunnus (SKU) 9789527313268

Tutkijoihin ja asiantuntijoihin kohdistuva vihamielinen puhe on ilmiö, jolla on pitkä historia. Jo 1600-luvulla vaikuttanut filosofi Baruch Spinoza sai osakseen uhkailua. Juutalaiset tutkijat joutuivat 1900-luvulla painostuksen kohteeksi myös Suomessa. Suomettumisen aikakausi kavensi tutkijoiden mahdollisuutta esittää julkisuudessa kriittisiä näkökulmia ilman leimautumisen pelkoa.

Nykyinen mediaympäristö on nostanut tutkijoiden saaman vihamielisen palautteen uudella tavalla esiin. Tutkijat osallistuvat nykyään aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun eri medioissa. Sosiaalinen media on tehnyt julkisen asiantuntija-keskustelun helpommaksi, mutta myös tutkijoihin kohdistuva vihamielinen kommentointi on aiempaa vaivattomampaa.

Tutkijoihin kohdistuvaa vihaa, uhkailua ja asiatonta puhetta tarkastellaan tässä teoksessa historiallisesta, kokemuksellisesta ja käsitteellisestä näkökulmasta. Ääneen pääsevät eri alojen tutkijat, jotka analysoivat vihapuhetta ilmiönä, kirjoittavat kohtaamastaan vihamielisestä puheesta ja pohtivat ratkaisuja siihen.

Teoksen ovat toimittaneet tutkijatohtori Noora Kotilainen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma Tampereen yliopiston tutkijakollegiumista. Teoksen kuvituksen on tehnyt taiteilija Aiju Salminen.

Kotilainen, Noora ja Vuorelma, Johanna (toim.)
216 s.
nid.
ISBN: 978-952-7313-26-8
ilm. 5/2021
Umpihanki-sarja