Islamistit ja maltillinen oppositio taistelevat keskenään Syyriassa

Islamistit ja maltillinen oppositio taistelevat keskenään Syyriassa

Syyrian islamistikapinalliset, Irakin ja Levantin islamilainen valtio -järjestö (ISIL), ovat vallanneet maltillisilta kapinallisjoukoilta Turkin rajan tuntumassa sijaitsevan Azazin kaupungin. Useat ihmiset ovat kuolleet yhteenotoissa. Turkki on sulkenut Azazin lähellä sijaitsevan Bab al-Salamehin rajanylityspaikan, joka on ollut tärkeä reitti Syyrian humanitaarisille avustuskuljetuksille.

Syyrian hallinto on puolestaan ehdottamassa tulitaukoa kapinallisille. Syyrian varapääministeri Qadri Jamil kertoo sisällissodan olevan umpikujassa:

– Aseistettu oppositio sen paremmin kuin hallituskaan ei kykene voittamaan. Tämä voimatasapaino ei tule muuttumaan vähään aikaan, Jamil kertoi The Guardian-sanomalehdelle.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry vaati, että YK:n turvallisuusneuvosto tekee ensi viikolla päätöksen Syyrian kemiallisten aseiden hävittämisen täytäntöön panosta. Yhdysvallat ja Venäjä pääsivät viime viikolla sopuun Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta. Näin sodan eskaloituminen näyttäisi toistaiseksi väistyneen.

Ranskan presidentti Francois Hollande on puolestaan ehdottanut torstaina, että Ranska voisi aseistaa Syyrian kapinallisia. Hollanden mukaan kapinalliset ovat joutuneet tilanteeseen, jossa toisella puolella on Syyrian hallitus ja toisella radikaalit islamistit. Aseet toimitettaisiin kapinallisille valvotusti, jotta ne eivät päätyisi islamistien käsiin. Hollande on joutunut vaikeaan asemaan, kun hän jäi yksin puhkuttuaan hyökkäysintoa Syyrian hallitusta vastaan. Britannian parlamentti äänesti sotaa vastaan, USA vei päätöksen kongressin päätettäväksi ja Saksa on ilmoittanut alusta lähtien ettei se aio osallistua sotatoimiin Syyrian hallitusta vastaan.

 

Lisää:

 

Rahaa riittää Syyriassa aseisiin, mutta vain vähän pakolaisille.