Suomi ei saa antaa periksi Turkin kiristysyrityksille

Suomi ei saa antaa periksi Turkin kiristysyrityksille

Julkaisemme Suomen Kurdistan-verkoston edustajan Helsingissä Nato-vastaisessa mielenosoituksessa 15.5.2022 pitämän puheenvuoron kokonaisuudessaan.

 

Suomessa käytävässä julkisessa Nato-keskustelussa on käytännössä lähes täysin sivuutettu Natoon liittyvät epäkohdat, kuten Naton suurmaiden suorittamat sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan. Nyt otsikoihin on noussut Naton toiseksi suurimman asevoiman eli Turkin negatiivinen suhtautuminen Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Jo huhtikuussa Turkki antoi ymmärtää haluavansa Suomelta poliittisia palveluksia vastineeksi Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden tukemisesta. Nämä ”vastapalvelukset” eivät kestä päivänvaloa.

Suomi myi Turkille aseita vuosina 2015–2020 yli 53 miljoonalla eurolla. Näitä aseita ja asetarvikkeita on käytetty kansainvälisen oikeuden vastaisessa hyökkäys- ja miehityssodassa kurdialueilla Syyriassa. Suomi on – ainakin toistaiseksi – sitoutunut olemaan myymättä aseita sotaa käyviin maihin, ja asevienti Turkkiin onkin tällä hetkellä pääosin jäissä. Ukrainan sodan ja Suomen johdon Nato-pyrkimysten varjolla Turkki kuitenkin toivoo tai todennäköisesti pikemminkin vaatii asekaupan avaamista uudelleen. Turkki tarvitsee kurdien kansanmurhaan ja imperialistisiin laajentumispyrkimyksiinsä kansainvälistä asekauppaa, sillä sen aseteollisuus ei ole vielä itsenäinen.

Suomen johto on systemaattisesti jättänyt mainitsematta Turkin todellisen luonteen, joka on verrattavissa Putinin Venäjään. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan johtaa maata yksinvaltiaan ottein, syyllistyy jatkuvasti sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan muun muassa Syyriassa, suorittaa kansanmurhaa maailman suurinta valtiotonta kansaa, kurdeja, vastaan ja haaveilee Turkin valtion levittämisestä Osmanien imperiumin aikaisiin mittoihin. Erdoğanin hallinnon diktatuurisia ja fasistisia piirteitä ovat myös muun muassa valtava määrä poliittisia vankeja, kidutukset ja muut ihmisoikeusrikkomukset sekä median ja opposition toiminnan väkivaltainen rajoittaminen. Naisten ja vähemmistöjen asema Turkissa on katastrofaalisen huono. Turkin diktatuurin propagandan mukaan olemassaolostaan ja vapaudestaan kamppailevat ja Turkin suorittamaa brutaalia hyökkäys- ja miehityssotaa vastustavat kurdit ovat terroristeja.

Kuulostaako tutulta? Eikö juuri Putinin Venäjä toimi samalla tavalla rajojensa sisällä ja Ukrainassa? Eikö tämä ole kaiken demokratian, vapauden, rauhan ja ihmisoikeuksien vastakohta? On äärimmäisen ironista, että hyökkäyssotia käyvä Turkki pyrkii parhaillaan esiintymään rauhanneuvottelijana Venäjän ja Ukrainan välillä. Suomen johdon on nähtävä ja kerrottava ilmiselvä totuus Naton suurmaa Turkista.

Nato-maa Turkki käy tälläkin hetkellä sotarikosten kyllästämää ja kansainvälisen oikeuden vastaista hyökkäys- ja miehityssotaansa Rojavassa eli Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomisen hallinnon alueella. Hyökkäys alkoi vuonna 2016. Turkki ja sen tukemat joukot pommittavat Syyriassa jatkuvasti siviilejä ja siviilikohteita, sekä kiduttavat, raiskaavat ja kidnappaavat ihmisiä. Turkki on käyttänyt valkoista fosforia ja napalmia siviilejä vastaan, pommittanut terveydenhuoltoinfrastruktuuria ja katkaissut veden ja sähkön jopa miljoonalta ihmiseltä. Satoja tuhansia ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Turkki miehittää ja pommittaa myös Irakin kurdialueita ja on pommittanut YK:n Makhmourin pakolaisleiriä Pohjois-Irakissa, jossa on 90-luvulta lähtien asunut yli 12 000 Turkin pommituksia ja vainoa paennutta kurdia. Parhaillaan Ukrainassa ja Euroopassa hehkutettu Turkin Bayraktar TB2 -drooni on kehitetty osittain juuri kurdien tuhoamista varten.

Turkki liittyi Natoon vuonna 1952, koska sen strateginen sijainti Euroopan ja Aasian rajalla palveli seinänä Neuvostoliittoon sekä USA:n etuvartiona. Jo vuonna 1937 Turkki miehitti Kaakkois-Turkin kurdialueet. Siitä saakka Turkin armeija ja hallitus ovat tuhonneet kyliä, tehneet valtavia väestön pakkosiirtoja ja pakkosulauttaneet kurdeja turkkilaisiksi. Vuonna 1974 tuli Kyproksen vuoro – Turkki miehitti saaren pohjoisosat ja loi nukkevaltion, jota kukaan muu ei ole tunnustanut. Kurdien lisäksi kansanmurhan kohteeksi ovat joutuneet myös armenialaiset.

Jälleen kerran, kuulostaako tutulta?

Nato-maa Turkki on tukenut Isisiä ja muita alueella toimivia jihadistisia terroristijoukkoja vuosien varrella tarjoamalla aseita, sotakoulutusta, terveydenhuoltoa ja logistiikka-apua. Turkki on myös sallinut Isis-taistelijoiden kulun Turkin kautta Syyriaan ja takaisin Eurooppaan sekä käynyt öljykauppaa Isisin kanssa. Moni entinen Isis-taistelija sotii nyt Turkin lipun alla.

Nato ei ole puolustusliitto. Pelkästään vuoden 2001 jälkeen USA on tappanut reilusti yli 300 000 siviiliä hyökkäyssodissaan ulkomailla. USA:n hallitukset vaihtuvat, mutta sotarikokset, hyökkäys- ja miehityssodat ja konfliktien aloittaminen ja ruokkiminen toistuvat. Vietnam, Sudan, Jemen, Afganistan, Irak, Somalia – lista on lähes loputon. Irakin sotaan osallistui Naton 5. artiklan mukaisesti myös muita Nato-maita. Myöhemmin selvisi, että USA valehteli Irakin joukkotuhoaseista ja sodan oikeutuksesta.

Euroopassa USA ja Nato-kumppanit Turkki mukaan lukien pommittivat Jugoslaviaa 20 000 kertaa ja tappoivat tuhansia. USA:lla on yli 700 sotilastukikohtaa yli 80 maassa USA:n ulkopuolella, kaikki tämä verhottuna ”rauhaan, demokratiaan, turvallisuuteen ja humanitarismiin”. USA:n massiivinen armeija ja sotateollisuus tarvitsevat sotia ja konflikteja tehdäkseen enemmän ja enemmän rahaa ja ylläpitääkseen USA:n ylivaltaa maailmassa. Samalla ne ovat suurimpia ilmastokatastrofia jouduttavia toimijoita. Ilmastokatastrofi luo yhä enemmän konflikteja ja pakolaisuutta, ja elämää tuhoava kierre on valmis.

Tiedämme kaikki Naton todellisen luonteen: vastustaa kaikkia valtioita ja toimintaa, joka ei aja USA:n ja sen kumppaneiden imperialistisia etuja.

Vuonna 2019 Turkki koetti kiristää Natoa määrittelemään Turkin miehitystä ja Isisiä vastaan taistelevat Rojavan puolustusjoukot terroristijärjestöksi ja uhkasi lähettää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, jos Turkin miehityssotaa arvostellaan. Vuonna 2020 presidentti Niinistö ilmaisi myötämielisen näkemyksensä Turkin roolista estää pakolaisten pääsy Eurooppaan ja Turkin luomasta ”turvavyöhykkeestä” Syyriassa, eli kyse on siis etnisestä puhdistuksesta. Niinistö sanoi: ”Sinne aikanaan kaavailtiin jonkinnäköistä leiriä. Nyt olisi tilaa sellaista tehdä.”

Nähtäväksi jääkin, mihin Suomen johto on nyt valmis suostumaan miellyttääkseen Turkin diktatuuria ja päästäkseen suurten sotarikollisten kerhoon Natoon – kenties osallistumaan kurdien kansanmurhaan myymällä aseita Turkille? Hyväksymään kurdien laajamittaisen vainon myös Euroopassa, Isisin vahvistumisen Turkin hallitsemilla alueilla ja demokratian täydellisen tuhoamisen?

Suomen ja Ruotsin ei missään tapauksessa tule liittyä sotarikosten kyllästämään Natoon eikä alistua Turkin kiristykseen! Suomen ei missään tilanteessa tule sallia asekauppaa Turkin kanssa. Suomen tulee pysyä liittoutumattomana maana, rauhan vaalijana ja – kaikkein tärkeimpänä – mahdollisena neuvottelija konflikteissa ja rauhanneuvotteluissa. Nato on aseellinen liittouma, joka veisi Suomen tuleviin sotiin ja osaksi USA:n ja Turkin imperiumipyrkimyksiä. Venäjän imperialismin vastustaminen ei voi tarkoittaa toisaalta tulevan imperialismin tukemista.

Suomen johdon on ymmärrettävä totuus Naton suurmaa Turkin sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan, demokratian surkea tilasta sekä Turkin imperiumipyrkimyksistä ja tämä on otettava huomioon kaikissa Suomen ja Turkin sekä EU:n ja Turkin välisissä suhteissa.

Ei Natolle! Rauha Kurdistaniin!

Pääkuva: Satu Söderholm