Ilmiantojen journalismia

Ilmiantojen journalismia

Luhanskin alueen Rubežnen kaupungin asukkaista tehtiin marraskuun alussa reportaasia ICTV-kanavalle. Toimittaja Vladislav Kruglov pysäytti miehen: ”Kannatatteko Ukrainan joukkojen vetämistä Donbassista?”

Mies vastasi: ”Vain ääliö voi olla kannattamatta sitä. Korkeintaan kelmit ja julmurit, jotka tienaavat sodasta ja kiljuvat propagandaa; he tarvitsevat sotaa.”

Keskustelun jatkuessa Kruglov kysyi, valitsisivatko kaupunkilaiset Ukrainan vai Venäjän, jos nyt tapahtuisi sama kuin vuonna 2014. Mies katsoi, ettei Venäjä liity asiaan lainkaan. Rubežne on osa Ukrainaa mutta eri maata kuin Kiova; toimittajan Ukraina on fasistinen, Rubežne normaali maa, jossa oli rauhallista, ja miliisejä näki enintään kansanjuhlien aikaan, kun taas nyt heitä on ympäriinsä konepistoolit käsissä. Miehen mielestä Maidanin mielenosoittajat olivat maksettuja, ja jos joku olikin vilpittömästi vaihtamassa johtajia, niin nyt ollaan syvällä suossa. Miehen kysymykseen, mitä hyviä saavutuksia Kruglov näkee, tämä vastaa, että on luotu armeija. Hän itse ei palvele siinä, vaan ”puolustaa Ukrainaa tiedotusrintamalla”.

Videoitu keskustelu ei päätynyt tv-levitykseen, mutta toimittaja Kruglov ”puolusti Ukrainaa tiedotusrintamalla” jakamalla sen Facebook-profiilissaan ja tekemällä haastatellusta ilmiannon turvallisuuspoliisi SBU:lle. Video oli poistettava, kun useimmat kommentoijat tuomitsivat ilmiannon haastateltua vastaan. Kruglov kuitenkin ilmoitti, että SBU:n pitäisi tutkia muitakin Rubežnen, Severodonetskin ja Lisitšanskin asukkaita, koska arvioi, että 30 prosenttia heistä on parantumattomia separatisteja.

Video oli kuitenkin ehditty ladata talteen ja se on levinnyt laajasti verkossa ja tiedotusvälineissä. Esimerkiksi G. Romanovskaja kommentoi, että journalistit ovat osasyyllisiä sotaan: maa olisi ehjempi, jollei lietsottaisi vihaa itä- ja länsiosan välillä. E. Burkatin mielestä haastateltava uskalsi sanoa sen, mitä 99 prosenttia ukrainalaisista ei uskalla.

Ukrainalainen Prjamyi-kanava sen sijaan lavasti studion valtauksen: venäjää puhuvat miehet tulivat maastopuvuissa, naamioituina ja konepistoolit käsissä. Naisten kauhistuneet ilmeet todistavat, ettei heitä ollut varoitettu ”vitsistä”. Temppua kritisoitiin ankarasti, ja kanavan johto joutui pyytämään anteeksi.

Fakty.ua julkistaa informaatiota joukkojen erilleen vetämisen herättämistä ajatuksista Donbassissa. Se otsikoi: ”Vanupäät (ukrainanvenäläisten haukkumanimi) ovat hurmoksessa ja odottavat venäjäläisiä”. Glavred.info taas pohtii, onko edes tarpeen jälleenrakentaa Donbassia.

Venäjältä vapautettu, nälkälakostaan kuuluisa ohjaaja Oleg Sentsov kertoo, ettei kunnioita Venäjälle ansiotyöhön lähteviä ukrainalaisia. Hän sanoo nähneensä heitä vain Labytnangin työsiirtolassa, useita satoja, ja kaikki vastattuaan ilmoituksiin huumeitten myyntityöstä. On epäselvää, mistä hän tämän tietää, sillä hän sanoo, ettei keskustellut heidän kanssaan.

Oksana Tšelyševa