Helsinki liittyy ydinaseistuksen lakkauttamista ajavaan Mayors for Peace -verkostoon

Helsinki liittyy ydinaseistuksen lakkauttamista ajavaan Mayors for Peace -verkostoon

mayorsforpeaceHelsingin kaupunginhallitus päätti 12.9.2016, että Helsinki liittyyy Mayors for Peace -verkostoon vuoden 2017 alussa.

Ydinaseistuksen täydelliseen lakkauttamiseen tähtäävä Mayors for Peace -verkosto perustettiin Hiroshiman pormestarin Takeshi Arakin aloitteesta vuonna 1982. Verkostossa on yli 7100 jäsenkaupunkia 161 maassa. Suomessa jäseniä ovat Maarianhamina, Nousiainen ja Varkaus. Verkoston toiminnan pääpaino on kaupunkien välisen solidaarisuuden vahvistaminen maailmanlaajuisesti ja ydinaseriisunnan edistäminen.

Ydinaseiden uhka ja ydinaseiden käyttämisellä uhitteleminen ovat lisääntyneet viime aikoina samalla kun retoriikka on yhä sotaisampaa ja rauhanomaisten keinojen käyttö konflikteissa tuntuu unohtuvan. Kuitenkin ydinaseet ovat edelleen vakava uhka maailmassa. Lähihistoria tuntee useita tapauksia, joissa ydinaseita on oltu vahingossa laukaisemassa esimerkiksi väärinymmärryksen, -tulkinnan tai teknisen häiriön vuoksi.

Ainoa varma keino ydinsodan ehkäisemiseksi on ydinaseiden täydellinen hävittäminen maailmasta, ja jokaista siihen suuntaan johtavaa keinoa on syytä tukea. Helsingin päätös liittyä Mayor for Peace -verkostoon on askel oikeaan suuntaan.

Rauhanaktivistien kannattaisi nyt aktivoitua omilla paikkakunnillaan, jotta verkostoon saataisiin Suomesta lisää jäseniä. Esimerkiksi pienessä Virossa on jo neljä verkoston jäsentä (Kuressaare, Narva, Pärny ja Viljandi) ja Latviassa viisi (Dobele, Jurmala, Kuldiga, Riika ja Roja). Ruotsissa verkoston kaupunkeja on 26.
Ottakaamme siis yhteyttä omiin kaupunginvaltuutettuihimme omien kotikaupunkiemme saamiseksi ydinaseriisunnan taakse.