När det var dags för Hasan Akintug att göra sin praktik blev han rekommenderad av sin lärare vid Helsingfors universitet att åka till Åland. Sedan dess intresserar den svenskspråkiga självstyrelsen i Finland honom. Han kommer nämligen själv från en mångkulturell och flerspråkig bakgrund. Och Åland som ett exempel på en icke-militär lösning engagerar honom.
Hasan Akintug kallar sig själv för en nomad. Han är född på Cypern, men han bodde som barn också en längre period i Kanada och har studerat i Turkiet. Till Finland kom han först som utbytesstuderande men valde att både göra sin master och nu doktorera vid Centrum för Nordenstudier vid Helsingfors universitet. Han befinner sig även rätt så ofta på Åland. Och vi undrar varför?
– När det i mina studier var dags för praktik blev jag tipsad av forskningsdirektör Peter Stadius att åka till Åland och göra min praktik vid Ålands fredsinstitut. Jag har alltid varit intresserad av historia och minoriteter och tycker svenskans ställning i Finland är jätteintressant, så jag tog chansen och fick lära mig mycket, säger han och tillägger:
– I Kanada har vi ju både engelskan och franskan, på Cypern har vi grekiska och turkiska, så jag ville gärna veta mer om hur tvåspråkigheten i Finland sköts.
Språkpolitiken engagerar
Cypern har en historia av krig och detta har berört Hasan personligen: hans morfar dog under kriget 1974 och båda Hasans föräldrar var internflyktingar som barn. Hasan har således alltid varit engagerad i fredsfrågor och tycker att Ålandslösningen är ett intressant exempel att undersöka:
– Jag tror på icke-militära lösningar och det finns mycket att lära sig från Ålands demilitarisering och neutralisering.
Men att komma till en liten ö mitt i Östersjön var till en början lite annorlunda, erkänner han.
– Livet i en storstad ser mycket annorlunda ut, kan man lugnt säga, säger han och skrattar.
– Både åländsk hembygdsrätt och språkpolitiken intresserade mig. Och jag har fått vänner här.
För närvarande skriver Hasan på sin doktorsavhandling och befinner sig återigen på fredsinstitutet. Denna gång som gästforskare för att hitta underlag till sin forskning. Du hittar honom antingen i fredsinstitutets eller Ålands lagtings bibliotek. Hasan är även nyligen invald som ledamot i Fredsförbundets styrelse.
– Det var fredsinstitutets direktör Sia Sp lite annorlunda iliopoulou Åkermarks idé. Jag är ganska ny, men det känns bra, säger han. Att jobba för fred i dessa tider känns väldigt viktigt. Och vi avslutar med vilken som är den allra viktigaste fredsfrågan för honom idag.
– Kärnvapenförbud, säger han utan att tveka.
Liz Lindvall är informatör på Ålands fredsinstitut.
Photo: Petra Granholm
OM HASAN AKINTUG
Ålder: 26 år
Bor: i Helsingfors
Familj: mamma och pappa i Cypern och bror i Turkiet
Intressen: läsa böcker, spela basgitarr och titta på ishockey
Artikkeli on julkaistu yhteistyössä suomenruotsalaisen Fredsposten-lehden kanssa, jonka numerossa 1/2022 se alun perin ilmestyi.