Maan puolustusleiri • Joensuu

Päiväys ja aika
21/06/2023 - 23/06/2023
00:00


Maan puolustusleiri Joensuussa 21.–23.6.2023
Järjestäjät: Joensuun Rauhanryhmä ja Kohtuusliike

Ympäristökriisi ja maailman militarisoituminen uhkaavat tulevaisuutta. Millaista voisi olla todellinen Maan puolustus ilman asevarustelun kierrettä ja luonnon jatkuvaa hyväksikäyttöä? Tätä pohditaan yhdessä Joensuun Rauhanryhmän ja Kohtuusliikkeen järjestämällä Maan puolustusleirillä Joensuussa 21.–23.6.2023. Leiri tarjoaa alustuksia, keskusteluja, työpajoja, musiikkia, yhdessä hengailua ja haaveilua tulevasta.

Koska ekologisesti kestävä tulevaisuus ei ole mahdollista ilman rauhaa, eikä rauha ilman ekologisesti kestävää tulevaisuutta, on rauhanliikkeen ja ympäristöliikkeen yhdistettävä voimansa. Tule pohtimaan yhdessä sitä, millaista toimintaa me rauhan- ja ympäristön tilasta huolestuneet voisimme yhdessä jatkossakin toteuttaa!

Leiri on matalalla kynnyksellä kaikille avoin, mutta paikkoja on rajallisten resurssien takia rajoitettu määrä (max. 30 osallistujaa) Tilaisuus on syrjinnästä ja militarismista vapaa. TERVETULOA!

**

INFO

Leiri järjestetään ”Nomad Townissa”, joka sijaitsee 7 km päässä Joensuun keskustasta. Nomad Town on paikallisen ympäristöaktivisti Huck Middeken ylläpitämä ekologista ja yhteisöllistä elämäntapaa edistävä, kestävän elämäntavan kokeilupaikka. Nomad Towniin pääsee Joensuun keskustasta helposti bussilla. Majoitus leiripaikalla toteutuu telttamajoituksena, mutta lyhyt etäisyys kaupungista mahdollistaa myös yöpymisen muualla Joensuussa leirin aikana. Majoitusratkaisuista voidaan sopia erikseen ilmoittautumisen yhteydessä järjestäjien kanssa.

HUOM! Paikalla ei ole varsinaisesti ”sisätiloja”, eli leirin aktiviteetit toteutetaan enimmäkseen ulkona ja jurtassa, sekä huonon sään sattuessa myös tapahtumateltassa.

Leiri tarjoaa osallistujille aamiaiset ja kolme vegaanista ateriaa. Leirillä on vapaaehtoinen ruoka- ja tukimaksu 10–40 e, joka maksetaan paikan päällä (käteinen tai MobilePay).

Lisää tietoa Nomad Townista suomeksi ENO:n julkaisussa

**

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautumiset ja kyselyt osoitteeseen joensuunrauhanryhma@gmail.com

Kirjoita otsikkokenttään ILMOITTAUTUMINEN ja kerro viestissä nimi, s-posti, puhelinnumero ja ruokarajoitukset, sekä majoitusmahdollisuutesi (onko sinulla mahdollisuutta ottaa mukaan oma teltta yöpymiseen). Saat tarkemmat saapumisohjeet sekä tarkentuneen aikataulun ja ohjelman noin 2 viikkoa ennen leirin alkua.

**

OHJELMA (Muutokset mahdollisia/ohjelma päivittyy.)

KE 21.6.

11:00 Saapuminen ja asettuminen Nomad Towniin

12:00 Esittäytyminen & Terveisiä toiminnasta -keskustelu

Toivotetaan kaikki tervetulleiksi ja esittäydytään.

Terveisiä toiminnasta – leirille osallistuvat kansalaisaktiivit eri ryhmittymistä keskustelevat siitä, missä on tähän mennessä onnistuttu ja missä ei, missä mennään nyt, miten jaksetaan ja voidaan.

14:00 Tee/Kahvi

Alustus: Lassi Heininen (Lapin yliopisto, Arktisen poltiikan emeritusprofessori), tietopohjainen puolen tunnin alustus asevarustelun ja ympäristökriisin yhteydestä, sen jälkeen keskustelua aiheesta. Kommenttipuheenvuoro ympäristöliikkeeltä.

16:00 Ruokatauko (leiri tarjoaa vegaanisen aterian)

17-20 Työpajoja:

– KLO 17-18 Strategy of survival and change (Huck Middeke)

– KLO 18-20 Ekoanarkistiset utopiat (Eleonoora Karttunen)
Unelmoidaan millaisessa ympäristössä asuisimme, jos saisimme päättää itse ilman nykyrakenteiden puristusta. Miten huolehtisimme perustarpeistamme ja järjestäisimme ravinnon, turvallisuuden ja mielekkään elämän?

– KLO 18:30-20 Riitit ja aktivismi (Pauliina Kainulainen)
Voivatko yksinkertaiset, keholliset riitit toimia ajattelun, asenteiden ja toiminnan muuttamisen voimanlähteinä? Työpajassa toteutetaan ja pohditaan pienimuotoisia luontoriittejä sekä suunnitellaan mahdollista suurempaa riittiä, jolla voisi olla yhteiskunnallista särmää.

20 → Kesäpäivänseisauksen juhlat
Musiikkia, tanssia ja yhdessä hengailua sekä letunpaistoa.
Esiintymässä mm. Nurmivihvilä.

TO 22.6.

9:30-11:30 Aamupala & alustuksia
Aamiainen tarjolla klo 9:30 alkaen. Alustukset klo 10:00 alkaen.
Alustaja Olli-Pekka Haavisto, aiheena Elokapinan näkökulmia demokratian laajentamisen mahdollisuuksiin.

11:30-13 Työpajoja:

– KLO 11:30-13 Haaveesta todeksi (Liisa Kuusipalo)
Miten toimimme käytännössä? Miten teemme tästä tulevaisuutta? Miten muutamme tämän todeksi?Työpajassa ideoidaan ja etsitään yhdessä käytännön toimia maaemon puolustamiseksi.

– KLO 11:30-13 Eilisen työpajoja voi jatkaa  tässä leiriläisten toiveiden mukaan tai pitää spontaanisti uusia työpajoja leirillä esiin nousseista aiheista!

13:00 Lounas (leiri tarjoaa lounaan, joka vietetään hiljaisuudessa, ajatuksella että kunnioitetaan maan antimia keskuttymällä syömiseen puhumisen sijasta)

Lounaan jälkeen alkaa 1–2 tunnin hiljaisuus, jonka aikana leirillä syntyneet ideat voivat kiteytyä entisestään. Käytössä yksi kota, jossa saa vapaasti keskustella ja visioida tulevaa myös hiljaisuuden aikana.

16:00 Hiljaisuus päättyy yhteiseen keskusteluun, jossa jokaisella aikaa jakaa ajatuksiaan

18:00 Illallinen (leiri tarjoaa vegaanisen aterian)
Vapaata yhdessäoloa, ateriointia ja reflektointia. Pohditaan miten jatketaan tästä? Mitä konkreettista haluamme jatkossa toteuttaa?

PE 23.6.
9:00–11:00 Aamupala ja unien ja unelmien jakamista.

Lähtö

+ Leirin aikana toimii myös kirjavinkkausnurkka, johon tuomme aiheeseen liittyvää mielenkiintoista kirjallisuutta selailtavaksi, lainattavaksi ja keskusteltavaksi.