Maan puolustusleiri 2023: ympäristö- ja rauhanliikkeen yhtymäkohtia tunnustelemassa

Maan puolustusleiri 2023: ympäristö- ja rauhanliikkeen yhtymäkohtia tunnustelemassa

Joensuun rauhanryhmä ja paikallinen Kohtuus Vaarassa -kansalaisliike* järjestivät historiansa ensimmäisen yhteisen kesäleirin kesäkuussa 2023. Leiri on jo nyt poikinut uutta intoa paikalliseen toimintaan ja siitä on toivottu jokavuotista tapahtumaa. Ympäristö- ja rauhanliikkeen yhteistoimintaa tarvitaan jatkossa yhä enemmän.

 

Yhteinen leirimme nimettiin vaatimattomasti ”Maan puolustusleiriksi”. Vaikka nimi on teemaan äärimmäisen osuva, se aiheutti selvästi laajemmassa yleisössä hämmennystä. Kyse oli antimilitaristisesta ympäristöleiristä, Maan puolustamisesta ympäristötuholta ja konflikteilta.

Idea leirin järjestämiseen syntyi joensuulaisten kansalaisliikkeiden yhteisissä tapaamisissa viime keväänä. Olimme muutamaan otteeseen kokoontuneet rauhanryhmän, Kohtuus Vaarassa -liikkeen ja Elokapinan aktiivien kesken eduskuntavaalien aiheuttaman ahdistuksen ajamana keskustelemaan yhteisistä haaveistamme ja huolistamme. Yhteen kokoontuminen osoittautui tärkeäksi, ja iloksemme huomasimme, että ympäristö- ja rauhanliikkeen paikallisten aktiivien haaveet ja toiveet tulevaisuudesta ovat monella lailla yhteneväisiä. Se antoi voimia ja luottoa – me emme ole yksin! Kehotamme tällaiseen yhdessä haaveiluun muitakin paikallisia ympäristö- ja rauhanliikkeitä.

Ekologisesti kestävä tulevaisuus edellyttää rauhaa

Näistä ajatuksista ponnisti idea yhteisestä kesäleiristä, jolloin olisi aikaa ja tilaa pohtia enemmän sitä, millaista voisi olla todellinen Maan puolustus, ilman asevarustelun kierrettä ja luonnon jatkuvaa hyväksikäyttöä. Leirin tunnuslauseena toimi ajatus siitä, että ekologisesti kestävä tulevaisuus ei ole mahdollista ilman rauhaa, eikä rauha ilman ekologisesti kestävää tulevaisuutta. Siispä rauhanliikkeen ja ympäristöliikkeen on yhdistettävä voimansa.

Joensuun rauhanryhmä toivoi, että leirillä saataisiin myös ympäristöliikkeen ihmiset pohtimaan kriittisesti asevarustelun kierrettä. Olimme pohtineet tätä kysymystä vakavasti erityisesti sen jälkeen, kun huomasimme Nato-keskustelun yksipuolisuuden rantautuneen myös ympäristöliikkeeseen. On hienoa nähdä, miten ympäristöliike Suomessa kasvaa ja kerää lisää osallistujia erityisesti nuorten keskuudessa. Toivoisimme keskusteluun kuitenkin myös näkemyksiä militarisoitumisen ja asevaraisen turvallisuuskäsityksen vaarallisuudesta. Ne uhkaavat elintärkeää luontoamme avohakkuiden ja turpeennoston tavoin.

Kolmipäiväisellä Maan puolustusleirillä kuultiin alustuksia, käytiin keskusteluja, osallistuttiin työpajoihin, nautittiin musiikista ja yhdessä hengailusta sekä paikallisen osuuskunnan tekemistä vegaanisista herkkuruoista – unohtamatta letunpaistoa kaatosateessa.

Lapin yliopiston emeritusprofessori Lassi Heininen alusti asevarustelun ja ympäristökriisin yhteydestä, paikallinen kestävän elämäntavan edelläkävijä Huck Middeke kertoi ajattelun muutoksesta matkalla kohti ekologisempaa tulevaisuutta, ja Elokapinassa toiminut Olli-Pekka Haavisto valaisi Elokapina-liikkeen näkökulmia demokratian laajentamisen mahdollisuuksista. Työpajoissa pohdittiin muun muassa ekoanarkistisia utopiota, riittejä ja aktivismia.

Osanottajia oli leirin aikana yhteensä nelisenkymmentä. Heidän joukossaan oli pitkän linjan paikallisia kansalaisaktiiveja, nuoria paikallispoliitikkoja, omavaraisuus-asiantuntijoita, ympäristöaktiiveja, uusia joensuulaisia ja kauempaakin tulleita osallistujia.

Joensuuhun kaivataan vapaata tilaa

Leiri on jo nyt poikinut uutta intoa paikalliseen toimintaan. Eleonoora Karttusen vetämän ”Ekoanarkistiset utopiat” -työpajan pohdintojen innoittamana joukko leiriläisiä alkoi viedä eteenpäin ajatusta yhteisen vapaan tilan perustamisesta Joensuuhun. Ikimuistoinen Kulttuurikahvila Laituri sulki ovensa vuonna 2018, kun VR purki kahvilana toimineen rakennuksen parkkipaikan tieltä. Siitä lähtien Joensuussa on ollut kulttuuri- ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden näkökulmasta ”Laiturin mentävä aukko”.

Nyt aukko halutaan täyttää. Vapaan tilan tarkoitus olisi yhdistää erilaisia kansalaistoimijoita ja tarjota puitteet tapahtumien ja ideoiden toteuttamiselle, kokoontumiselle, järjestäytymiselle ja hyvässä seurassa hengailulle. Eli juuri sille, mitä aktiivisen kansalaisyhteiskunnan ylläpitäminen paikallistasolla vaatii! Se tuntuu näinä aikoina tärkeämmältä kuin ehkä koskaan ennen. Tilan suunnittelu on vasta alkutaipaleella, mutta alustavat keskustelut eri toimijoiden välillä on käynnistetty ja vaihtoehtojen kartoittaminen aloitettu. Tämä toimikoon erinomaisena esimerkkinä siitä, että ympäristö- ja rauhanliikkeen toimijoiden yhteentuominen paikallisella tasolla saattaa synnyttää uutta intoa ja ideoita paremman tulevaisuuden edistämiseksi.

Haluan myös erityisesti muistaa vastikään edesmennyttä paikallisen rauhanliikkeen tukijaa, loputtoman lämminsydämistä Liisa Tavia. Viimeiseksi jäänyt viestinvaihtoni Liisan kanssa koski nimenomaan Maan puolustusleiriä, jonka järjestämisestä Liisa oli todella ilahtunut. Hän toivoi, että leirin tunnelmista pääsisi jälkeenpäin lukemaan Rauhanpuolustaja-lehdestä. Osoitan nämä sanat Liisan muistolle.

Teksti: Kerttu Matinpuro
Piirroskuva: Sanna Hukkanen
Valokuva: Katri Kaselius

*Pohjoiskarjalainen Kohtuus Vaarassa -kansalaisliike (www.kohtuusvaarassa.com/) syntyi vuonna 2009 ja antoi sysäyksen laajemmalle Kohtuusliikkeelle. Se etsii tietä elämäntapaan ja yhteiskuntaan, jossa tärkeintä on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja vastuu ympäristöstä. Paikallisesti Kohtuus Vaarassa -liike tunnetaan erityisesti joka toinen vuosi järjestettävästä Kohtuus Vaarassa -seminaarista, joka pidetään tänä vuonna 29.9.–1.10. Kolilla.

 

Leiriläisten palautteesta poimittua:

• ”Leirin jälkeen olo oli toiveikas. Meitä on paljon, mutta yhteisen alustan löytäminen on haastavaa, kun jokainen on kiireinen omissa tehtävissään.”

• ”Olitte ihana porukka! Onneksi on toivoa ja halua kuvitella toisenlaista maailmaa ja halua konkreettiseen toimintaan. Uskon, että rauhan ja ympäristönsuojelun yhteyttä tullaan vielä pohtimaan paljonkin, ei ole vaihtoehtoja!”

• Kaikki palautetta antaneet ilmaisivat, että vastaavanlaiselle tilaisuudelle on tarvetta jatkossakin: ”Tehkää tästä jokavuotinen, kiitos!” Rauhanryhmälle, Kohtuus Vaarassa -liikkeelle ja leiriä tukeneelle Suomen Rauhanpuolustajille toivottiin pitkää ikää ja jaksamista.