Joulun edellä vuosi sitten yhdistyksemme kannanotossa todettiin Hamasin iskussa kuolleen lokakuussa 2023 noin 1300 israelilaista. Israelin kostoiskussa Gazaan oli uutistietojen mukaan kuollut jo yli 18 000 palestiinalaista, joista suurin osa oli lapsia.
Kuluneen vuoden aikana Gazassa on YK:n raportin mukaan kuollut 43 500 ihmistä. Raportissa todetaan siviilien kantaneen pahimmat seuraukset sotatoimista, mukaan lukien Israelin suorittamasta Gazan piirityksestä sekä Israelin ”jatkuvista laittomista epäonnistumisista” humanitaarisen avun toimittamisessa Gazaan.
Tämä Israelin joukkojen menettely on aiheuttanut ennennäkemättömiä määriä tappamista, kuolemia, loukkaantumisia, nälkiintymistä, sairauksia ja tauteja, ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedotteessa todetaan. Asuinrakennuksiin kohdistuneiden iskujen uhreissa suurin ikäryhmä olivat 5–9-vuotiaat lapset.
Joulukuussa YK:n yleiskokous hyväksyi äänin 158–9 päätöslauselman, jossa vaaditaan välitöntä ja ehdotonta tulitaukoa Gazaan. Odotetusti Yhdysvallat ja Israel äänestivät päätöslauselmaa vastaan.
Yleiskokous hyväksyi toisenkin päätöslauselman, jossa Israelia kehotetaan kunnioittamaan YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n mandaattia ja sallimaan sen toiminnan jatkuminen. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 159–9. Tällä kertaa Suomikin äänesti molempien päätöslauselmien puolesta.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International katsoo, että Israel syyllistyy Gazassa palestiinalaisten kansanmurhaan. Amnestyn 5.12.2024 julkaisema laaja raportti päätyy siihen, että Israel on lokakuun 2023 ja heinäkuun 2024 välisellä tarkastelujaksolla pyrkinyt tarkoituksellisesti Gazan palestiinalaisten laajamittaiseen tuhoamiseen. Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch luonnehtii juuri ilmestyneessä raportissaan Israelin toimet Gazassa kansanmurhaksi.
Gazan alueella meneillään olevan kansanmurhan vuoksi yli 160 järjestöä – joukossa myös Rauhanpuolustajat – on aloittanut kampanjan, jonka tavoitteena on Israelin kanssa solmitun assosiaatiosopimuksen keskeyttäminen. Kampanjan alullepanijoita ovat Oxfam, International Federation For Human Rights ja eurooppalaisten Palestiina-järjestöjen verkosto ECCP, kertoo toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro Rauhanpuolustaja-lehden 4/2024 pääkirjoituksessa. Liikehdintä gazalaisten puolesta siis laajenee, mutta hätä siellä on suuri ja toimenpiteillä on hirvittävä kiire.
Vuosi on kulunut, ja edelleen odotetuin joululahja palestiinalaisille on tukea lahjoituksilla Gazassa vaikeissa olosuhteissa avustustyötä tekeviä järjestöjä. Näitä ovat mm. Lääkärit ilman rajoja, Punaisen Ristin Gaza-tili, Amnesty International, Unicefin Auta Gazan lapsia ja Pelastakaa Lapset ry:n Gazan hätäapukeräys.
”Olisi todella vakavaa, jos katseet lähtevät kääntymään pois Gazasta ja tilanne vain jatkuu. Nyt katseiden pitää olla koko ajan Gazassa ja saada tämä järjettömyys siellä päättymään. Tilanne vaatii poliittisen ratkaisun, ja mahdollisimman pian”, SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski sanoo.