DAANES ja Syyrian uusi hallinto

DAANES ja Syyrian uusi hallinto

Hayat Tahrir al-Sham -kapinallisryhmän (HTS) otettua Damaskoksen hallintaan kurdijohtoinen DAANESin hallinnon aseellinen siipi Syrian Democratic Forces (SDF) otti uuteen hallintoon yhteyttä lopettaakseen konfliktit. Osapuolten välillä oli ollut jännitteitä aiemmin Aleppossa, mutta nyt on joitakin sopimuksia SDF:n ja Syyrian uuden keskushallinnon kanssa. Hallinnon heikkous ei ehkä näy maan ulkopuolelle, mutta se ei kykene kontrolloimaan Syyriaa ja tarvitsee siksi liittolaisia.

Syyrian talous on kehnossa kunnossa ja infrastruktuuri on paljolti tuhottu. HTS sai käsiinsä runnellun maan, joten yhteistyötä tarvitaan Turkin, Israelin, arabien ja Syyrian sisäisten oppositioryhmien ohella myös DAANESin kanssa, jonka alueella sijaitsee maan öljyvarannot ja suuri osa maataloustuotannosta.

Niinpä Damaskoksen uusi hallinto päätti osallistua Ranskan ja USA:n fasilitoimiin neuvotteluihin SDF:n kanssa. Myös maaliskuussa tapahtuneiden alaviittien joukkomurhien aiheuttama mainehaitta patisti entisen HTS:n kapinallispäällikön ja Syyrian nykyisen presidentin Ahmed al-Sharaan neuvotteluihin. Silti HTS vitkuttelee kirjattua sopimusta lykkäilemällä kokouksia.

Aluksi HTS vaati, että SDF liittyy keskushallinnon asevoimiin vain yksilöinä sotilaiksi eikä omina joukko-osastoinaan. Tähän ei voitu suostua, ja SDF – edustaen kokouksissa myös DAANESia – esitti ehtona liittyvänsä vain yhtenä kokonaisuutena säilyttäen oman rakenteensa. Se olisi historiallista: DAANES ja Syyrian hallitus eivät ole ennen olleet sopimusosapuolia, eikä konservatiivihallinto voisi heikentää DAANESin naisten nykyasemaa.

DAANESin ovat luoneet useat poliittiset puolueet. Eivät kaikki puolueet ja järjestöt ole virallisesti osa DAANESin rakennetta, mutta toimivat aktiivisesti alueella. Nekin näkevät Turkin uhkana ja ymmärtävät, että kurdit tarvitsevat yhtenäisyytensä puolustaakseen itseään. Ne katsovat tärkeäksi DAANESin rakenteen säilyttämisen, jos siitä tulee osa Syyrian uutta hallintoa. SDF:kin muodostuu arabeista (60 prosenttia), kurdeista ja muista vähemmistöistä.

Syyriassa on kurdeja, alaviitteja, assyyreja, tšetšeenejä ja niin edelleen. Useimpien, varsinkin vähemmistöjen mielestä DAANES näyttäytyy parhaana ratkaisuna tulevaisuudelle.

Vuosien kuluessa käsitykset ovat vaihdelleet, mutta nykyään DAANESin ulkopuolellakin monet vähemmistöt kuten alaviitit näkevät demokraattisen konfederalismin, dfk:n, olevan ratkaisu. Mikään puolue tai järjestö ei aja itsenäisen kurdikansallisvaltion asiaa, vaikka osa kurdeista diasporassa kannattaa sellaisen perustamista.

Kaikki, myös arabit, tietävät DAANESin rakennetun ja toimivan dfk:n perustalta. Ihan kaikki eivät ehkä hyväksy dkf:ta, mutta tietävät siitä. Monet kristitytkin ryhmät ovat sen omaksuneet ja rakentavat yhteisöjään sen perustalle. Konservatiivinen keskushallinto on uhka vähemmistöille, siksi niiden keskuudessa puhutaan hajautetusta hallinnosta esimerkkinä DAANES, merkitseehän dkf itseorganisoituvaa demokratiaa kaikille, ei vain kurdeille.