Lähes 40 000 palestiinalaista on joutunut pakenemaan Länsirannan pakolaisleireiltä sen jälkeen, kun Israel aloitti massiivisen hyökkäyksen, joka kohdistui Jeninin ja Tulkarmin pakolaisleireihin päätyen Nur Shamsin pakolaisleiriin lähellä Tulkarmia ja Tubasiin miehitetyn Länsirannan pohjoisosassa. Näillä pakolaisleireillä on asunut palestiinalaisia, jotka oli pakkosiirretty pois kaupungeistaan ja kylistään historiallisessa Palestiinassa sionististen miliisien ja Israelin armeijan suorittaman etnisen puhdistuskampanjan jälkeen. Puhdistuksen seurauksena sadattuhannet palestiinalaiset karkotettiin väkisin vuonna 1948.
YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR:n mukaan tämän laajuisia joukkosiirtoja ei ole nähty miehitetyllä Länsirannalla vuosikymmeniin.
Israel on vakuuttanut, että sen sotilaallisen hyökkäyksen tarkoituksena on murskata aseellinen vastarinta leireillä. Palestiinalaiset kuitenkin pelkäävät, että todellinen tavoite ovat pakkosiirrot.
OHCHR:n keräämissä todistajanlausunnoissa kerrotaan muun muassa Israelin joukkojen sanoneen asukkaille, etteivät nämä saisi enää palata pakolaisleireihin ja että heidän on syytä unohtaa leireillä asuminen. Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto raportoi jopa saaneensa Jeninin pakolaisleiriltä valokuvia, joissa näkyy ”vastikään traktorilla raivattuja teitä uusine kyltteineen, joilla useille kaduille on nähtävästi annettu hepreankieliset nimet”.
Laajemmassa kontekstissa nämä, samoin kuin Israelin hallituksen virkamiesten lausunnot ja toimet ovat merkki siitä, että Israel pyrkii anneksoimaan eli liittämään miehitetyn Länsirannan itseensä.
”Korostamme, että kaikki pakkosiirrot tai ihmisten karkottaminen miehitetyiltä alueilta on ehdottomasti kielletty ja ne ovat kansainvälisen oikeuden mukaan rikoksia”, ihmisoikeusvaltuutetun toimisto totesi.
Siirrettyjen palestiinalaisten kerrotaan majoittuneen perheidensä tai ystäviensä luokse tai esimerkiksi kouluihin, moskeijoihin ja juhlasaleihin.
Pieni osa – 3 000 palestiinalaista 40 000:sta – on palannut kotiin, mutta suurin osa on ollut vastoin tahtoaan siirrettynä yli kolme viikkoa. New York Times -lehti siteeraa neljää nimeltä mainitsematonta asiantuntijaa ja toteaa, että tämä on enemmän kuin pakkosiirrettyjen määrä Israelin hyökkäyksessä palestiinalaisten toisen kansannousun eli intifadan aikana vuonna 2002.
Tuho
Vaikka palestiinalaiset saisivatkin palata koteihinsa, heitä odottavat Israelin aiheuttamat laajat tuhot yhteisöissään ja pakolaisleireillään. Tuhot olivat merkittäviä jo ennen kuin Israelin ”Rautamuuri”-operaatio alkoi 21. tammikuuta. Lokakuun 2023 ja lokakuun 2024 välisenä aikana miehitetyn Länsirannan asuntoja on tuhoutunut ja vahingoittunut 16 miljoonan dollarin edestä, kertoo YK:n, EU:n ja Maailmanpankkiryhmän yhteinen arviointiraportti. Vain 61 prosenttia arvioitujen maakuntien terveyskeskuksista oli täysin toimintakykyisiä.
Vesi- ja saniteettijärjestelmät on tuhottu neljällä pakolaisleirillä, raportoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA, ja osa vesi-infrastruktuurista on jopa jäteveden saastuttamaa.
Tiet ja elintärkeät infrastruktuurit, kuten sähkö-, vesi- ja viemäriverkostot, olivat jo pahoin vaurioituneet perättäisissä ja pitkittyneissä iskuissa, joita Israel oli tehnyt pakolaisleireihin 7. lokakuuta 2023 jälkeen.
Israelilaisten puskutraktorit ovat repineet kokonaisia tieosuuksia irti sillä verukkeella, että näin on kaivettu pois aseistettujen taistelijoiden asettamia improvisoituja räjähteitä, joiden kohteena ovat olleet israelilaisten sotilasajoneuvot. Teitä tuhoamalla on samalla rangaistu niitä leirien asukkaita, jotka eivät ole osallistuneet taisteluihin, ja analyytikot ovat myös huomauttaneet, että tämä toimintatapa ei ehkä estä tehokkaasti räjähteiden asettamista ja saattaa jopa helpottaa taistelijoiden toimintaa.
Israelin tuhoamalla Jeninin pakolaisleirillä on jäljellä tuskin lainkaan asukkaita. Pormestari Mohammed Jarrar kertoi tiedotusvälineille, että Israel otti käyttöön sattumanvaraisen tuhoamisen mallin tehdäkseen leiristä asuinkelvottoman.
Siirtokuntia laajennetaan
Palestiinalaisten massakarkotuskampanjan rinnalla Israelin siirtokuntien laajeneminen kiihtyy. Israelin siviilihallinto – maan sotilaallisen miehityksen byrokraattinen osa – julkaisi uuden ehdotuksen lähes tuhannen uuden asunnon rakentamisesta Efratin siirtokuntaan, joka sijaitsee lähellä palestiinalaista Betlehemin kaupunkia. Israelissa toimivan, siirtokuntia valvovan Peace Now -ryhmän mukaan tämä kasvattaisi siirtokunnan juutalaisten määrää 40 prosentilla.
Efratin siirtokunta sijaitsee strategisesti erittäin merkittävällä alueella miehitetyllä Länsirannalla. Jos Efrat liitetään Israeliin, se leikkaa koko eteläisen Länsirannan pohjoisesta ja katkaisee pääsyn valtatie 60:lle, joka kulkee siirtokunnan länsipuolella ja josta palestiinalaiset ovat riippuvaisia.
Peace Now -järjestön mukaan ”tästä syystä kaikissa tähän mennessä Israelin ja palestiinalaisten välillä käydyissä pysyvää ratkaisua koskevissa neuvotteluissa palestiinalaiset ovat vaatineet, että Efratia ei liitetä Israeliin. Siten voidaan varmistaa Länsirannan alueellinen katkeamattomuus ja Betlehemin metropolin kehitysmahdollisuudet.” Laajennusalueen pinta-ala on lähes 160 hehtaaria.
”Israelilaiset odottavat panttivankien vapauttamista ja sodan lopettamista. Sen sijaan Netanjahun hallitus toimii ylikierroksilla luodakseen paikan päälle olosuhteet, jotka tuhoavat mahdollisuuden rauhaan ja kompromissiin”, toteaa Peace Now.
Killings
YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan Israel on tappanut kuukauden kestäneen operaationsa aikana ainakin 44 palestiinalaista, myös lapsia, ja monet muut ovat haavoittuneet. Palestiinalainen ihmisoikeuskeskus The Palestinian Center for Human Rights arvioi kuolleiden määrän suuremmaksi.
Aseelliseen hyökkäykseen, johon osallistuvat Israelin armeija, sen alaisuudessa toimiva keskustiedustelupalvelu Shin Bet ja Israelin rajapoliisi, kuuluu israelilaisten tarkka-ampujien sijoittaminen asuinalueille, kotietsinnät, nuorten pidättäminen, ilmapommitukset sekä rakennusten ja kriittisen infrastruktuurin, kuten vesi-, sähkö- ja viemäriverkkojen, tuhoaminen.
Israelin joukot tappoivat 12. helmikuuta palestiinalaislapsen Nur Shamsin pakolaisleirillä ja takavarikoivat hänen ruumiinsa. Muhammad Ghassan Abed, 16, oli leirin länsipuolella sijaitsevalla koulualueella.
Koska Muhammadin ruumis takavarikoitiin, lastenoikeusjärjestö Defense for Children International – Palestine (DCIP) ei voinut suorittaa täydellistä kenttätutkimusta. Selvittämättä jäi, miten hänet tapettiin ja millaiset olivat hänen vammansa.
Kaksi päivää Muhammadin murhan jälkeen palestiinalaishallinnon terveysministeriö sai raportin, jonka mukaan Israelin joukot olivat takavarikoineet Nur Shamsin pakolaisleiriltä kolme ruumista, joista yksi oli Muhammadin. Tieto tuli Israelin viranomaisten kanssa koordinoivan palestiinalaisten yhteyshenkilön kautta.
Paikalliset tiedotusvälineet levittivät alueelta saatua kuvaa, jossa Israelin armeijan puskutraktori kuljettaa kauhassaan huovalla peitettyä kivimurskaa. Tämä herätti epäilyjä siitä, että puskutraktorin kauhassa kuljetettiin ruumiita, sillä Israelin joukot olivat käyttäneet samaa menetelmää aiemminkin. Muhammadin perhe ei ollut saanut virallista ilmoitusta lapsensa murhasta.
Nur Shamsin pakolaisleirin asukkaiden joukkokarkotus on yksi syy siihen, ettei ollut silminnäkijöitä todentamaan, miten Muhammad tapettiin.
”Israelin joukot häpäisivät Muhammadin ruumiin, mikä rikkoo kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä”, DCIP totesi.
Diyaa al-Din Ahmad Sabaaneh, 15-vuotias palestiinalaispoika kuoli 17. helmikuuta haavoihin, jotka hän oli saanut 1. helmikuuta, kun häneen osui sirpale läheiseen ajoneuvoon kohdistuneesta israelilaisten drooni-iskusta.
Diyaa al-Din seisoi isänsä kaupan edessä Qabatiyan kaupunginosassa Jeninin eteläpuolella, kun drooni iski autoon, jossa oli kaksi miestä. Sirpaleet osuivat hänen päähänsä, DCIP raportoi. Hän vajosi koomaan, eivätkä lääkärit voineet leikata häntä vammojen vakavuuden vuoksi.
Diyaa al-Din oli neljästoista palestiinalaislapsi, jonka Israel on tappanut miehittämällään Länsirannalla tämän vuoden alusta lähtien. Yli puolet heistä on saanut surmansa drooni-iskuissa, ja suurin osa muista on kuollut israelin joukkojen ampumana.
Samaan aikaan Israelin armeijan komentajat näyttävät höllentävän määräyksiä aseiden käyttöön miehitetyllä Länsirannalla.
”Tulitauko ei näytä tältä”, kommentoi israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem. ”Israel on siirtänyt Gazassa käyttämänsä sotilaalliset käytännöt Länsirannalle.”
Suomennos: Anu Harju
Artikkeli on alun perin julkaistu 20.2.2025 Electronic Intifadan nettisivuilla.
Kuvassa Nur Shamsin pakolaisleirin itäinen osa Länsirannalla kuvattuna tammikuussa 2019.