Från Fredsposten: I en värld fylld av oro behövs fredspragmatiker

Från Fredsposten: I en värld fylld av oro behövs fredspragmatiker

En behändigt liten och mycket användbar bok kom till under våren 2024, ”i en värld fylld av oro, rädsla, förtvivlan och hot” enligt dess författare. Den svenske skribenten Valentin Sevéus tillägnar den fredspolitiker, fredsforskare och fredsaktivister som en påminnelse om de enorma ansträngningar som har gjorts för freden – ansträngningar som i många fall faktiskt också burit frukt.

För alla fredsvänner är det viktigt och även välgörande att känna till den historiska bakgrunden till dagens folkrörelser och medborgarinitiativ för en fredlig utveckling. Även en snabb och ytlig läsning av boken ger insikter om hur väl genomtänkta och beprövade idéer den nordiska fredsrörelsen verkligen bygger på.

På våren 2022 när alla i Finland verkade ha blivit antingen lamslagna eller tokiga, och ett kraftigt opinionsarbete emot Finlands mångåriga neutralitet satte fart, kändes ett litet fredsseminarium i Helsingfors som den enda ljuspunkten i tillvaron. En av huvudpunkterna som dryftades där och då var det initiativ om ett ministerium för fred och hållbar utveckling som Kvinnor för Fred hade lagt fram föregående år, med stöd av flera andra fredsorganisationer.

Fastän jag kände till att tanken på ett fredsministerium inte var något helt nytt, är det först vid läsningen av Sevéus bok som det exakta ursprunget till konceptet står klart för mig. Benjamin Rush var en välkänd amerikansk politiker och ledamot av Kontinentalkongressen som i början av 1800-talet formulerade tanken på en självständig enhet inom regeringskansliet som skulle ägna sig åt att säkerställa fred och förebygga krig i Amerikas Förenta Stater. Så det handlar ingalunda om något fjolligt hippieinfall, som mindre bevandrade kritiker emellanåt vill tro…

I de följande kapitlen presenterar författaren flera andra initiativ gjorda av personer och organisationer inom den internationella fredsrörelsen, och placerar in dem i lokala sammanhang. År 1982 lyfts fram som ett mycket viktigt år för fredsrörelsen i Sverige och hela Europa; det var då som de stora protesterna mot utplacerade och planerade missiler fick fart, och det var också det året som Sveriges Fredsråd och Svenska FN-förbundet ordnade en stor folkrörelsesamling i Stockholm. Den kallades Fredsriksdagen, om vilken Sevéus på samma förlag utgett en helt egen bok år 2022 med titeln ”Idéer för fred”.

Nu om någonsin behöver vi i fredlig anda kunna föra konstruktiva och respektfulla samtal, som bygger på faktakunskap och insikter. Inom den parlamentariska demokratins forum ska vi delta, rustade till tänderna med argument och resonemang istället för vapen. Därför är sådana här böcker nödvändiga, och rekommenderas till alla fredsaktivister!

Valentin Sevéus
Världen behöver fredspragmatiker
84 sidor
Sevéus & Co AB 2024

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä suomenruotsalaisen Fredspostenin kanssa, jonka numerossa 4/2024 se alun perin ilmestyi.