Kolumni: Gazaan haudattua

Kolumni: Gazaan haudattua

Gazasta on muodostunut suuri hautausmaa. Ihmisuhrien lisäksi rakennusten raunioihin ja hiekkaan on kadonnut suunnaton määrä rikki ammuttua toivoa ja ihmisyyttä, uskoa kansainväliseen oikeuteen ja sopimusjärjestelmään, suuria kaistaleita ideologioista ja kokonaisia lentäviä lauseita.

Viimeisen vuoden aikana Gazassa ja sen lähiympäristössä on tapettu satoja israelilaissotilaita ja tuhansittain Hamasin taistelijoiksi luettuja palestiinalaisia. Israelin siviiliuhrien määrä lähentelee tuhatta. Gazalaisten kohdalla vastaava luku on tätä kirjoitettaessa yli 40 000, mutta vaikka pommittaminen lopetettaisiin tänään, kokonaisuhrimäärän arvioidaan nousevan joka tapauksessa kuusinumeroiseksi. 

Traumatisoituneiden ja muista mielenterveysongelmista kärsivien luku on ratkaisevasti suurempi. Selvää on, että kaikilla alueen väkivaltakoneistoilla riittää värvättäviä tuleviksi vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Jos alueella ei saada aikaan pikaista ja radikaalia muutosta aidon rauhanprosessin suuntaan, heidän manipulointinsa äärimmäiseen väkivaltaan ei tuottane vaikeuksia. Nykyisen väkivallan kierteen jatkuessa Hamasin Israelin puolelle tekemän laajan terrori-iskun toisinnot ovat vain ajan kysymys.

Ilman vaikutusmahdollisuuksia on hankalaa kantaa vastuuta – se kulkee aina käsi kädessä niin vallan kuin väkivallankin kanssa. Hamas on tilivelvollinen omista hirveyksistään, mutta nykyisen palestiinalaisten kansanmurhan jatkuminen on sotavoimaltaan suvereenin Israelin päätös. Israeliin vaikuttamisen avaimet ovat taas Yhdysvaltojen ja sen johtaman liittokunnan käsissä. 

Kauniit sanat sääntöihin perustuvasta kansainvälisestä järjestelmästä murenevat Gazan pommitusten jatkuessa, ja lopputulos alkaa muistuttaa irvokkaasti väitettä, jonka mukaan USA:n siipien suojassa saa tehdä sellaista, mikä on kaikilta muilta kiellettyä. Sama kohtalo uhkaa demokratian käsitettä, jos sillä oikeutetaan apartheid-valtio Israelin toiminta.

Syvimmälle Gazan kalmanhajuisiin raunioihin on kuitenkin hautautunut fraasi Si vis pacem, para bellum – jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Alueen ainoa sotilaallinen suurvalta Israel on perustanut olemassaolonsa sen noudattamiselle. Lopputuloksena vaikuttaa olevan loputon sota ja raivo asevaraisen turvallisuuden täydellisestä haaksirikosta.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.