Presidentinvaalien jälkeen kamppailu on siirtynyt politiikan sisällön puolelle. Politico-lehdessä julkaistiin äskettäin neljä mielipidekirjoitusta Yhdysvaltojen Venäjä-politiikasta. Ne edustivat kahta myös Euroopasta tuttua suhtautumistapaa Venäjään.
Keskustelun aloitti 103 tutkijan, diplomaatin ja turvallisuuspolitiikan entisen johtajan ja asiantuntijan vaatimus uudesta alusta Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteille. Yhdysvaltojen harjoittama sanktioiden ja diplomatian sekoitukseen perustuva politiikka ei kirjoittajien mukaan toimi. Siksi Yhdysvaltojen ja Venäjän olisi palautettava normaali diplomaattinen kanssakäyminen ja ryhdyttävä vähentämään kasvanutta ydinsodan uhkaa sopimuksin.
Vaatimuksen esittäjät pitävät haitallisena kuvitelmana, että Yhdysvallat voisi muuttaa Venäjää sekaantumalla sen politiikkaan kansalaisyhteiskunnan oppositiota tukemalla. Myös Putinin jälkeinen johto tulee toimimaan samojen, nykyjohtoa ohjaavien Venäjän strategisten etujen ja nationalististen traditioiden mukaisesti, eikä uusi johto siksi muuttaisi oleellisesti Venäjän suuntaa. Siksi he esittävät Venäjä-politiikkaan eräänlaista paasikiviläistä käännettä: ”Meidän on tultava toimeen Venäjän kanssa sellaisena kuin se on, ei sellaisena kuin me haluaisimme sen olevan.”
Vastaus tuli nopeasti 33 entiseltä diplomaatilta, sotilas- ja tiedustelupalvelun ammattilaiselta ja asiantuntijalta. He vastustavat jyrkästi suhteiden uudelleenkäynnistämistä ja pitävät täysin virheellisenä vaatimusta, että myös Yhdysvaltojen pitäisi muuttaa politiikkaansa. Syy suhteiden huononemiseen on yksinomaan Venäjän, ja siksi on lisättävä sanktioita ja painetta, tuettava poliittista oppositiota ja kansalaisyhteiskuntaa sekä lisättävä tukea liittolaisille ja Venäjän naapureille.
Tätä tukemaan ilmestyi kaksi uutta kirjoitusta. Toisen allekirjoittajina oli 179 ukrainalaista ja sen diasporaa edustavaa poliitikkoa ja asiantuntijaa, ja toisen 40 entisen itäisen Euroopan ja Baltian maan poliitikkoa ja asiantuntijaa. Eikä ihme, sillä Bidenin Venäjä-politiikalla tulee olemaan huomattava vaikutus niiden ja koko Pohjois-Euroopan kehitykseen. Bidenin ensimmäiset lausunnot viittaavat painopisteen olevan kovan linjan jatkamisen puolella.
Markku Kangaspuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien puheenjohtaja.