Toistaiseksi vain Ruotsi on ollut mukana ydinaseiden kieltosopimusneuvotteluissa. Ruotsi äänesti ainoana Pohjoismaana YK:ssa sopimuksen hyväksymisen puolesta 121 muun maan joukossa. Valitettavasti Ruotsissa äskettäin julkaistu ulkoministeriön selvitys ei suosittanut hallitusta ratifioimaan sopimusta.
Ilmiselvää on, että Yhdysvallat ja Nato painostavat erityisesti Norjaa ja Tanskaa pysymään ulkona sopimuksesta. Tosin Norjassa tehdyssä selvityksessä on todettu, ettei Nato-jäsenyyden ja ydinasekieltosopimuksen allekirjoittamisen välillä ole oikeudellista ristiriitaa. Painostus koskee varmasti myös Suomea ja Ruotsia. Mielenkiintoista on nähdä, miten Suomen uusi hallitus asiaan suhtautuu, ovathan sekä sosiaalidemokraatit, vihreät että vasemmistoliitto ilmaisseet tukensa sopimuksen allekirjoittamiselle.
Ainakin Ruotsissa ja Norjassa yleinen mielipide on selvästi sopimuksen puolesta, Suomessa ja Tanskassa ei aiheesta ole vielä tehty kattavaa galluptutkimusta.
Rauhanjärjestöt pohtivat yhteistyön mahdollisuuksia siinä, miten kaikki Pohjoismaat, mukaan lukien Islanti, saataisiin allekirjoittamaan ja ratifioimaan ydinasekieltosopimus. Tavoitteena on sopimuksin vahvistettu Pohjola ilman joukkotuhoaseita.
Ahvenanmaan kokouksessa valittiin työryhmä eri maiden kampanjoiden koordinoimiseksi ja tiedonvaihdon lisäämiseksi. Ensi vuoden Hiroshima-päivänä on tullut kuluneeksi 75 vuotta kaupungin tuhosta. Järjestöt olivat yksimielisiä siitä, että tuolloin muodostetaan yhteispohjoismainen, mahdollisimman monella paikkakunnalla tapahtuva mielenosoitus vaatimaan kaikkia Pohjoismaita mukaan ydinaseet kieltävään sopimukseen.
Teemu Matinpuro