Lakkautuspäätöksestä kerrottiin epävirallisessa tilaisuudessa osalle avustuksen saajista perjantaina 26.4. Avustuksesta on vastannut oikeusministeriö. Valtioneuvosto ei aikonut tiedottaa päätöksestä.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb on pyrkinyt rakentamaan Suomesta rauhantyön suurvaltaa. Tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa, koska rauhanjärjestöt ovat kasvattaneet suomalaiset rauhantyön osaajat yli sadan vuoden aikana. Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat olleet ministeriöiden luotettavia kumppaneita Suomen rauhantyön tekemisessä kansallisesti ja kansainvälisesti.
Nyt tehty päätös on osa hiipivää militarismia, jonka pyrkimyksenä on heikentää kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä. Rauhanliikkeen toimintaedellytyksiä on heikennetty myös uudessa Nato-maa Ruotsissa sekä lakkautettu kokonaan Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Unkarissa.
Avustus lakkautetaan Euroopassa käytävän sodan aikana. Edellisen kerran rauhanliike pyrittiin lakkauttamaan Suomessa vuonna 1907. Tuolloin perustettiin Rauhanliitto alun perin, mutta sitten tsaarin hallinto ei enää hyväksynyt Suomen kansallista itsemäärämisoikeuden asiaa ajavia järjestöjä. Rauhanliiton toiminta lakkautettiin ensimmäisen maailmansodan aikoina, mutta se perustettiin uudestaan vuonna 1920.
”Kyllä tässä on aika tyrmistynyt olo”, kommentoi Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. Rauhanjärjestöjen tuista leikattiin jo tältä kuluvalta vuodelta 60 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. ”Tämä hallitus käy nyt todella rajusti kansalaisyhteiskunnan kimppuun leikaten kaikelta siltä, mikä tukee moniäänistä demokraattista yhteiskuntaa. Ihmisten ja rauhantyötä tekevien suut halutaan tukkia. Tähän asti suomalaisessa rauhanliikkeessä on yritetty tukea sodanvastustajia ja rauhanliikettä Venäjällä, Turkissa ja muissa autoritäärisissä maissa. Nyt on varmaan pyydettävä sieltä vertaistukea meille.”
”Suomen rauhanliike ja aktiivit ovat selvinneet parista sodastakin, ja suurin osa jatkaa työtä tämänkin hallituksen toimista huolimatta. Mutta tarvitsemme nyt kaikkia suomalaisia mukaan moniäänisen, moniarvoisen kansalaisyhteiskunnan ja rauhanjärjestöjen tueksi.”
Tiedotteessa mukana:
Rauhanliitto,
Sadankomitea
, Rauhanpuolustajat
,
Rauhankasvatusinstituutti
ja
SaferGlobe