Tuomioistuin oli jo vuonna 2016 ja vuonna 2018 mitätöinyt EU:n ja Marokon välisen kauppa- ja kalastussopimuksen soveltamisen Länsi-Saharaan. Tuomioistuimen vuonna 2021 tekemän edellisen päätöksen mukaan Länsi-Saharaa koskevat EU:n sopimukset Marokon kanssa voidaan hyväksyä vain länsisaharalaisten nimenomaisella suostumuksella sen itsemääräämisoikeuden mukaisesti. Syyskuussa 2021 annetussa tuomiossa oli todettu myös, että suostumus on saatava YK:n tunnustaman Länsi-Saharan kansan edustuston, Polisario-rintaman, kautta.
Sen sijaan, että EU:n toimielimet olisivat pyytäneet tätä suostumusta, ne – näitä päätöksiä rikkoen – neuvottelivat Marokon kanssa tarkistuksesta, jolla sopimusten maantieteellinen soveltamisala laajennettaisiin nimenomaisesti Länsi-Saharaan. Tätä seurannutta yksinomaan marokkolaisten sidosryhmien kuulemista käytettiin hämärtämään länsisaharalaisten vastustusta, minkä takia he eivät nähneet muuta vaihtoehtoa kuin hakea muutosta oikeusteitse. Unionin tuomioistuin hylkäsikin 4. lokakuuta julkistamassaan päätöksessä EU:n neuvoston ja komission joulukuussa tekemän valituksen.
”Päätös merkitsee merkittävää voittoa Länsi-Saharan kansalle. EU:n on nyt aika kunnioittaa oman tuomioistuimensa päätöksiä: Länsi-Sahara ei ole Marokko, eikä sitä voida ottaa mukaan EU:n suhteisiin miehittäjän kanssa”, toteaa Sara Eyckmans Western Sahara Resource Watchista.
”Kehotamme kaikkia yksityisiä yrityksiä, jotka osallistuvat Marokon alueen resurssien ryöstelyyn, kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta ja lopettamaan välittömästi osallistumisensa Afrikan viimeisen siirtomaan riistämiseen. Länsi-Saharassa työskentelevien ulkomaisten yritysten on syytä olla todella tietoisia oikeudellisesta harmaasta vyöhykkeestä, jolla ne toimivat.”
Tähän mennessä EU:n tuomioistuimet ovat antaneet seitsemän tuomiota siitä, miten EU:n ja Marokon välisiä sopimuksia sovelletaan Länsi-Saharan alueeseen. Kaikissa näissä tuomioissa todetaan, että Länsi-Sahara on Marokosta erillinen alue ja että Marokolla ei ole suvereniteettia eikä hallintovaltuuksia alueella. Näin ollen Länsi-Saharan kansa on EU:n ja Marokon välisten sopimusten kolmas osapuoli, ja sen olisi nimenomaisesti suostuttava siihen, että tällaiset sopimukset vaikuttavat siihen.
EU:n tuomioistuimen presidentti Koen Lenaerts selvensi, että nyt annetun tuomion perusteella Länsi-Saharaa koskevat EU:n ja Marokon väliset kauppa- ja kalastussopimukset on lopetettava vuoden kuluessa. Tuomioistuin totesi myös, että Länsi-Saharan alueella tuotettuja maataloustuotteita ei voida merkitä Marokosta peräisin oleviksi.
Lisätietoja tuomiosta englanniksi Western Sahara Resource Watchin sivuilta.