Tottelemattomuus­akatemia: Lapset edelle

Tottelemattomuus­akatemia: Lapset edelle

Putin väläyttelee ydinaseiden käytön olevan mahdollista. Jos maailmaan tulee ydinsota, ruokaa ja puhdasta vettä ei riitä kenties edes diktaattorin perheelle. Silloin isänmaasta tai vallasta ei ole enää tuottamaan iloa.

Julman diktatuurin kaatamiseksi ja sen vaikutusten poistamiseksi tarvitaan muutos propagandan vaikutuksen alaisena olleen kansan ajatteluun. Tarvitaan arvoja, joiden pohjalle demokratiaa voi rakentaa. Tarvitaan rakkautta ja iloa jokaisen elämään.

Samaan aikaan Suomessa veloissaan kärvistelevän valtiontalouden kanssa vastakkain asetetaan miljoonia ainutlaatuisia ihmisiä. Vaikuttaa siltä, että talousjärjestelmää suojellaan enemmän kuin kansaa. Tällä kapitalistisella arvopohjalla eduskuntavaaleissa voittivat samat puolueet, jotka lupasivat vuonna 2015 kehittää esimerkiksi yliopistokoulutusta, mutta alkoivat heti vaalien jälkeen ajaa koulutusta merkittävästi alas ja yhä harvempien etuoikeudeksi.

2000- ja 2010-lukujen vaihteen finanssi- ja eurokriiseissä koulutukseen ja perustoimeentuloon tehdyt leikkaukset ovat merkittävä syy nykyiseen mielenterveyskriisiin. Opiskelijat uupuvat, kun koko elämä tulisi omistaa suorittamiselle. Jos yhtä vakava uhka mielenterveydelle koskettaisi yksittäistä läheistä ihmistä, rakkaus ja ihmisyys menisivät suurituloisellakin edelle läheisen hengen pelastamiseksi.

Lapsuuden kokemuksemme vaikuttavat merkittävästi identiteettiimme. Turvaton lapsuus voi luoda pohjan tulevaisuuden uudelle sodalle tai väkivaltaiselle kaupunkiympäristölle, kun traumatisoitunut ihminen haluaa kostaa lapsuudessaan kokemansa epäoikeudenmukaisuuden hankkimalla valtaa ja tappamalla. Lapsuus täynnä rakkautta, iloa ja hellyyttä antaa sen sijaan parhaat mahdollisuudet kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi. Maailma tarvitsee nyt turvallisia kasvuympäristöjä. Tarvitsemme rauhaa, kauniita kohtaamisia ja läheistä yhteyttä hyvinvoivaan luontoon, joka on todellinen kotimme.

Aidosti toisistamme välittäminen koko ihmiskunnan hyväksi toisi uutta näkökulmaa myös työelämään. Henkinen väkivalta ja uupumus korvautuisivat ilolla kiinnostuksen kohteista, työyhteisön jäsenten hyvinvoinnilla ja armollisuudella toisiamme kohtaan työsuorituksissa.

Nyt on aika kuunnella lasten tarpeita ja tehdä ihmisten ja luonnon tasapainoisesta hyvinvoinnista kaikkea päätöksentekoa ja arkista toimintaa ohjaava teema. Suomen ja Euroopan tulisi tukea myös näin autoritaaristen ja rasististen hallintojen sortamia ja sorron alta vapautuvia kansoja. Lasten oikeuden rauhaan, perheeseen ja turvalliseen elinympäristöön tulee ohjata kansainvälistä lainsäädäntöä mahdollisimman nopeasti kohti aseistariisuntaa ja riittävää toimeentuloa kaikille.

Teksti: Markus Nuuttila
Kirjoittaja on Tottelemattomuusakatemian opiskelija.