Somalia sai tukea taistelussa terrorismia vastaan

Somalia sai tukea taistelussa terrorismia vastaan

Somalia ei kamppaile enää yksin terroristijärjestö al-Shabaabia vastaan. Somalian, Kenian, Etiopian ja Djiboutin johtajat päättivät, että maat yhdistävät voimansa al-Shabaabin vastaisessa taistelussa.

 

Somalian presidentin Hassan Sheikh Mohamudin mukaan al-Shabaab ei enää ole pelkästään Somaliassa taisteleva ääriliike, vaan kansainvälinen terroristijärjestö, joka uhkaa koko Itä-Afrikkaa. Mohamud isännöi helmikuussa Mogadishussa huippukokousta, jossa syntyi yhteisymmärrys voimien yhdistämisestä al-Shabaabia vastaan. Mohamudin lisäksi huippukokoukseen osallistuivat Djiboutin ja Kenian presidentit Ismaĩl Omer Guelleh ja William Samoei Arap Ruto ja Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Ali. Johtajien huippukokousta oli edeltänyt Somalian, Kenian, Etiopian ja Djiboutin puolustusministerien ja puolustusvoimien komentajien tapaaminen, jossa pohdittiin tiedustelutietojen jakamisen tehostamista ja ennen kaikkea keinoja, joilla auttaa Somaliaa käynnissä olevassa sodassa al-Shabaabia vastaan.

Johtajat sopivat huippukokouksessa muun muassa suunnittelevansa ja toteuttavansa etulinjavaltioiden yhteisen tehokkaan ja täsmällisen kampanjan, jolla etsitään ja tuhotaan al-Shabaabin tukikohtia Etelä- ja Keski-Somaliassa. Toimilla pyritään estämään terroristien laajempaa soluttautumista alueelle tulevaisuudessa. Lisäksi päätettiin perustaa yhteinen elin koordinoimaan ja edistämään operaatioiden kokonaisvaltaisia valmiuksia vihollisen toiminnan estämiseksi ja kukistamiseksi.

Myös Suomi tukee Somaliaa terrorismin vastaisessa taistelussa

Suomen ja Somalian välinen pitkäaikainen yhteistyö huipentui tänä vuonna, kun ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Somaliassa huhtikuun alussa ja tapasi Somalian presidentin Hassan Sheikh Mohamudin ja maan ilmasto- ja ulkoministerit. Tapaamisissa keskusteltiin muun muassa Suomen ja Somalian välisten konsultaatioiden lisäämisestä. Suomi ilmoitti pitävänsä tärkeänä, että Somalia tukee kansainvälisen yhteisön ponnistuksia Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi Ukrainassa.

Haavisto myös allekirjoitti alkuvuodesta laaditun Suomen ja Somalian ympäristöministeriöiden välisen yhteisymmärryspöytäkirjan, jossa maat sopivat tiiviimmästä vuoropuhelusta ilmastonmuutokseen, luontokatoon, ympäristöongelmiin ja saastumiseen vastaamiseksi ja Somalian vastaperustetun ympäristö- ja ilmastoministeriön kapasiteetin vahvistamiseksi. Lisäksi Haavisto tapasi vierailunsa aikana Somaliassa työskenteleviä suomalaisia asiantuntijoita ja EU:n ja YK:n kriisinhallintaoperaatioissa palvelevia sotilaita sekä suomalaisen somalidiasporan edustajia, jotka tekevät erittäin arvokasta työtä maan jälleenrakennuksessa ja maidemme välisten suhteiden edistämisessä.

Suomen ja Afrikan sarven maiden diplomaattinen suhde ja yhteistyö oli jo aiemmin ottanut merkittävän harppauksen, kun Haavisto nimitti viime kesänä tuolloin vielä kansanedustajana toimineen Suldaan Said Ahmedin rauhanvälityksen erityisedustajaksi Afrikan sarven alueelle. Suomensomalialainen Suldaan tuntee alueen kulttuurin ja kielen, ja hänellä on taitoa työskennellä Afrikan sarven maiden johtajien ja yhteisöjen kanssa. Suldaanin tehtävä on painottunut rauhan edistämiseen, johon liittyy neuvotteluyhteyksien ylläpitäminen, josta hän sai Afrikan sarven johtajilta ja alueen yhteiskunnallisilta vaikuttajilta kiitettävän arvosanan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili Somaliassa huhtikuun alussa 2023. Kuva: Villa Somalia

Taistelu al-Shabaabia vastaan on tuottanut tulosta

Al-Shabaabin aseellinen toiminta on alkanut hiipua siitä lähtien, kun tavalliset kansalaiset alkoivat kantaa aseita ja taistella Somalian armeijan riveissä al-Shabaabia vastaan. Pelkkä sotilaallinen operaatio ei kuitenkaan riitä terroristijärjestön eliminoimiseksi, vaan siihen tarvitaan pitkäkestoinen, toimiva, monimuotoinen ja matalakynnyksinen kampanja ääriliikkeen tuhoisaa ideologiaa vastaan. On vain ajan kysymys, milloin terroristiryhmän väkivalta ja julmat teot hiipuvat, mutta on tärkeä miettiä keinoja tuhota sen edustama ääri-ideologia ja kuntouttaa nuoria, jotka ovat eläneet al-Shabaabin maailmassa.

Somalian apulaisinformaatio-, kulttuuri-, ja turismiministeri Abdirahman Yusuf on korostanut median roolia tässä kampanjassa: ”Informaatioministeriö ja sen alla toimivat valtiolliset televisiot, radiot, sanomalehdet ja niiden sosiaalisen median alustat sekä yksityiset mediatalot ovat etulinjassa uutisoinnissa taisteluista terrorijärjestö al-Shabaabia vastaan. Terrorijärjestön loppu on hyvin lähellä, ja nyt on aika miettiä keinoja taistella pitkäjänteisesti sen myrkyllistä ideologiaa vastaan.”

Al-Shabaab on ollut aktiivinen Somaliassa vuodesta 2009

Terroristijärjestö on saanut alkunsa monin syiden summana. Somalian sisällissodan jälkeinen totaalinen sekasorto avasi oven tietyille arabimaille, joiden tarkoituksen kerrottiin alun perin olevan  silkka halu auttaa Somaliaa humanitaarisista syistä. Myöhemmin syntyi näennäisesti toimivia islamistisia ryhmiä, jotka valtasivat tilaa liike-elämässä. Ryhmät perustivat koulutuspaikkoja, joiden opetussuunnitelmat ovat peräisin arabimaista, ja toivat mukanaan maassa ennen tuntemattomia uskonnontulkintoja ja maailmankuvaa.

Somalian sotapäälliköt hyötyivät sekasortoisesta tilanteesta. He käyttivät tilannetta hyväkseen saadakseen klaanin jäsenet kantamaan aseita ja taistelemaan niiden edun mukaisesti. Lähes jokainen klaani perusti omalla alueellaan toimivia islamilaisia tuomioistuimia, jotka liittoutuivat myöhemmin Islamilaisten tuomioistuimien liitoksi (ICU), joka aloitti taistelun silloisia sotapäälliköitä vastaan. ICU sai haltuunsa suuren osan Keski- ja Etelä-Somaliaa ja onnistui vakauttamaan tilannetta taistelussaan rikollisuutta vastaan.

Vuonna 2004 Somalia sai monen yrityksen jälkeen kansallisen väliaikaishallituksen, jonka presidentiksi valittiin edesmennyt Abdullahi Yusuf. Väliaikaishallituksen väliaikaisena pääkaupunkina toimi Baidoa, koska Mogadishu oli Islamilaisten tuomioistuimien liiton hallinnassa. Väliaikaishallitus oli tuolloin riippuvainen Etiopian hallituksen sotilaallisesta tuesta.

Myöhemmin ICU keskitti hyökkäyksen Baidoaan, jossa väliaikaishallitus oli toiminut. Väliaikaishallituksen käskystä tai suosituksesta Etiopian joukot hyökkäsivät ICU:n tukikohtia vastaan eri puolilla Somaliaa. Hyökkäyksen seurauksena väliaikaishallitus onnistui alkuvuodesta 2007 ottamaan uudelleen hallintaansa osan islamisteille menettämistään alueista.

Maa ajautui kuitenkin uudenlaiseen sisällissotaan, jonka seurauksena Etiopian sotilaat vetäytyivät maasta vuonna 2009 kohdattuaan islamistien vahvan vastarinnan Keski- ja Etelä-Somaliassa. Samana vuonna Somalian presidentiksi nousi ICU:n maltillisen siiven entinen johtaja šeikki Sharif Sheikh Ahmed. Tätä pidetään al-Shabaabin syntyhetkenä: Islamilaisten tuomioistuimien liitosta irronnut kapinallisryhmä kutsui itseään al-Shabaabiksi ja julisti sodan Sheikh Ahmedin hallintoa vastaan.

Siitä lähtien al-Shabaab on tehnyt kaikkialla Somaliassa tuhoisia iskuja ja surmannut satoja tuhansia ihmisiä eri tavoin, mukaan lukien itsemurhapommituksilla, yksittäisesti toteutetuilla salamurhilla ja teloituksilla.

Teksti: Abdi Musse Mohamud

Kirjoittaja on Suomessa asuva Somalia-asiantuntija, Suomen Somalimediaverkoston päätoimittaja ja kääntäjä.

Pääkuva: Hassan Sheikh Mohamud (toinen oikealta) isännöi Itä-Afrikan maiden huippukokousta Mogadishussa helmikuussa 2023. Mohamudin lisäksi huippukokoukseen osallistuivat (vasemmalta oikealle) Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Ali, Djiboutin presidentti Ismaĩl Omer Guelleh ja Kenian presidentti William Samoei Arap Ruto. Kuva: Villa Somalia