Rauhanpatsaalla kannustettiin pitämään rauha, ei varustautumaan sotaan

Rauhanpatsaalla kannustettiin pitämään rauha, ei varustautumaan sotaan


Essi Renvallin
suunnittelemalla Rauhanpatsaalla Helsingin Kaivopuistossa järjestettiin keskiviikkona 6.4. pienimuotoinen rauhantapahtuma Pidetään rauha, jossa patsas koristeltiin pace-rauhanlipuin.
Tapahtuman keskeinen viesti oli se, että sotaan varustautuminen nielee koko maailmassa rahoja, joita tarvittaisiin ihmisten hyvän elämän ylläpitämiseen. ”Suomessa armeijan menoja kasvatetaan, vaikka hallituksemme leikkaa koulutuksesta, terveydenhuollosta, humanitaarista avustustyötä tekeviltä järjestöiltä ja rauhanjärjestöiltä”, totesi Rauhanpatsaalla puhunut Lea Launokari Naiset Rauhan Puolesta -järjestöstä.


[Ajankohtaista] pid rauha (07.04.16)

”Eilen 5.4.2016 julkistettiin Tukholman rauhantutkimusinstituutti SIPRIn vuoden 2015 maailman sotilasmenot. Tietojen mukaan sotilasmenot kääntyivät kasvuun ja olivat 1,700 miljardia dollaria. Asevarustelu lisääntyi etenkin Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhdysvallat, Kiina, Saudi-Arabia ja Venäjä kuluttivat eniten armeijoihin ja asevarusteluun maailmassa”, Launokari sanoi puheessaan. ”Suomessa armeijan menoja kasvatetaan vaikka meidän hallitus leikkaa koulutuksesta, terveydenhuollosta, humanitaarista avustustyötä tekeviltä järjestöiltä ja rauhanjärjestöiltä.”

Launokari jatkoi:
”Keinoja maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi on olemassa. Esimeerkiksi vain runsaalla prosentilla maailman sotilasmenoista katettaisiin koko maailman humanitaarisen avustustyön rahoituksen tarve eli 20,1 miljardia dollaria.
Suomen ei olisi pitänyt allekirjoittaa Naton isäntämaasopimusta syksyllä 2014. Nyt meillä on edessä Yhdysvaltain sotavoimien Oregonin lentosotalaivueen, maihinnousujoukkojen, maavoimien joukkojen ja laivaston tulo Suomeen harjoittelemaan sotaa. Näiden harjoitusten taustalla on amerikkalaisten sotilaiden ja turvallisuuspoliitikkojen huoli siitä, että Venäjä käyttäisi Baltian sotilaallista haavoittuvuutta osoittaakseen koko Naton haavoittuvuuden.
Tämä päätös ei ole Suomen kannalta lainkaan hyvä ja se on ristiriidassa Suomen aikaisemman ulko- ja turvallisuuspoliitikan kanssa. Päätös on selvä USA:n vastareaktio Venäjää vastaan Ukrainan kriisin takia ja se luo epävarmuutta koko Itämeren alueelle.
Suomi on aikaisemmin ollut sotilaallisesti puolueeton ja liittoutumaton, sitä emme ole enää.
Suomen on kiellettävä Yhdysvaltojen sotavoimien tulo Suomeen ja peruttava suunnitellut sotaharjoitukset. Suomen on aloitettava Itämeren alueella neuvottelut yhteisistä turvallisuuspoliittisista asioista.
Rauhantyön rahoista ei saa leikata vaan puolustusmärärahoista on siirrettävä osa huomanitaariseen ja rauhantyöhön.
Ja nyt kun olemme täällä tämän hienon Rauhanpatsaan juurella, tämän naisfiguurin edessä, haluan, että naiset kautta maan ottavat yhteyttä omiin kansanedustajiinsa keskustellaakseen heidän kanssaan siitä, miten pystyisimme edistämään rauhankulttuuria ja vaatimaan myös rauhantekoja.

Haluamme leipää ja hyvinvointipalveluita, haluamme maan, joka profiloituu rauhan ja diplomatian edistäjänä. Emme halua Natoa.”