Vihreitä arjen rauhantekoja kuplassa

Vihreitä arjen rauhantekoja kuplassa


Arjen rauhantekoja -sarjassa kuullaan eri ihmisten kokemuksia ja käsityksiä siitä, miten rauhaa rakennetaan omassa elämässä pienin ja vähän isommin teoin.


Tänä vuonna asukkaat perustivat ensimmäistä kertaa Helsingin Kallioon yhteisiä kaupunkiviljelmiä. Laatikkoviljelmistä toinen sijaitsee Torkkelinmäellä ja toinen puistossa Kallion kirjaston vieressä. Koen, että tällainen toiminta on jonkinlainen rauhanteko. Laareissa voi nähdä yrityksen luoda kaupunkitilasta viihtyisämpi, kenties rauhallisempi ympäristö kaikille elää.

Monet ovat tulleet avoimesti kertomaan, että viljelylaarit luovat uudennäköistä tilaa puistoon, joka normaalisti koetaan lähinnä julkijuopottelun paikaksi. Monet asukkaat, jotka kenties muuten kokevat puistoalueen liiaksi juhlintapaikaksi, ovat pitäneet ajatuksesta, että sitä voidaan käyttää myös tähän tarkoitukseen. Itselleni viljelmän perustamisvaiheessa epäilyksiä aiheutti muun muassa se, joutuvatko viljelylaatikot ilkivallan kohteeksi ja varastetaanko satoa paljon. Epäilykset ovat kuitenkin osoittautuneet aiheettomiksi, kukaan ei ole yrittänyt sabotoida viljelylaareja, eikä varasteluakaan ole liiemmälti esiintynyt. Viljelykset ovat saaneet jäädä rauhaan.

Yhdessä tekeminen luo yhteisöllisyyttä. Ja niillekin, jotka eivät ole aktiivisesti mukana, puistoviljelmä voi olla rauhoittava ja harmoninen kokemus. Kupla-ajattelu unohtuu kun eri-ikäiset, -näköiset ja -taustaiset kohtaavat laarien ympärillä. Olemme yhdessä rakentamassa miellyttävää ja rauhallista ympäristöä.

Tuomas Korkiakangas