Tampereen naiskaarti valkokankaalla

Vuoden 1918 maalis-huhtikuussa Mannerheimin johtamat valkoiset valtasivat Tampereen sisällissodan suurimmassa, verisimmässä ja traagisimmassa taistelussa. Kun lähes koko kaupunki oli vallattu, jäi punaisten viimeiseksi linnakkeeksi kaupungin ytimessä keskustorin laidalla sijaitseva raatihuone. Sen viimeiset puolustajat olivat punaisia naiskaartilaisia.

Tamperelainen kirjailija ja historioitsija Timo Malmi kiinnostui aseisiin tarttuneiden tyttöjen kohtaloista ja kirjoitti aiheesta runokirjan Tuulensuu, minä rakastan sinua (Sanasato 2014). Malmi on ohjannut ja käsikirjoittanut runokirjan pohjalta myös draamaelokuvan Tuntemattomat. Raatihuoneen puolustajat 1918. Se sai ensi-iltansa Tampereen filmifestivaaleilla maaliskuussa 2015.

”Tampereen ja Pispalan naisia osallistui omien komppanioidensa toimintaan kolmisensataa. Kevät 1918 huipentui tyttöjenkin osalta kaupungin puolustustaisteluihin. Raatihuoneen tapahtumista on muodostunut yksi kaupungin legendoista. Kaikki alkoi, kun kaivoin lisää tietoja Kansallisarkistosta. Löysin tytöistä muistikirjan, johon oli merkitty mitat, joiden mukaan asepuvut ommeltiin. Siitä syntyi runokirja, josta kasvoi näytelmä Raatihuoneen puolustajat, joka taas synnytti nyt nähtävän elokuvan Tuntemattomat”, kertoo Timo Malmi.

Tampereen tyttöjen kohtaloista ei traagisuutta puutu. Useat heistä päätyivät teloitettaviksi raatihuoneen antautumisen jälkeen. Elokuvassa pääosaan nousee Finlaysonin kutoja Ida Hellsten, joka aloitti 13-vuotiaana työt tehtaan lankarullavarastossa. Ida Hellsten kaatui 20-vuotiaana plutoonan päällikkönä kuudes huhtikuuta 1918, samana päivänä kun Tampere kukistui. Tuntemattomat elää läpi hänen ja kymmenen muun maakunnasta Tampereelle työhön muuttaneen tehtaantytön, palvelijan ja kauppa-apulaisen toiveet ja tunteet ja kertoo, mitä he olisivat toivoneet elämältä.

Into Kustannus ja Suomen Rauhanpuolustajat marssittavat Tampereen naiskaartin Helsinkiin. Tiistaina 28.4. klo 18 kirjakauppa Kurvin kirjassa näytetään itse elokuva, jonka kesto on 40 minuuttia. Paikalla on ohjaaja Timo Malmi, joka kertoo elokuvan taustoista sekä Tampereen 1918 taisteluista ja jälkiselvittelyistä. Häntä haastattelee Timo Kalevi Forss. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä.

Tuntemattomat. Raatihuoneen puolustajat -elokuva Kurvin kirjassa ti 28.4. klo 18. Paikalla ohjaa Timo Malmi

Kurvin kirja, Hämeentie 48

Vapaa pääsy