Sota-arkea Donetskissa

Sota-arkea Donetskissa

Keväällä Ukrainassa alkoi prosessi, joka näytti aluksi vain mielenosoitusten kautta tapahtuvalta vallanvaihdolta. Näin on käynyt aikaisemminkin uudelleen itsenäistyneen maan lähihistoriassa. Sitten tapahtui kuitenkin jotain, mitä mielenosoittajat ja heidän tukijansa eivät voineet edes pahimmissa painajaisunissaan kuvitella – uusi valtio syntyi Itä-Ukrainan alueelle.

Itä-Ukrainan tärkein kaupunki Donetsk on nyt myös pääkaupunki Itä-Ukrainan separatisteille. Paikan miljoonasta asukkaasta on puolet lähtenyt pakolaisiksi sodan jaloista.

Kun Donetskin kaduilla kulkee, tulee tunne kuin olisi suomalaisessa pikkukaupungissa, missä rakennemuutos on varastanut nuoret. Puolet vastaantulijoista on mummoja ja pappoja. Korttelien lomassa olevilta leikkikentiltä harvoin kuuluu lasten naurua. Melkein kaikki kaupat ja ravintola on suljettu. Jatkuva tykistötuli kuuluu taustalla.

Rakennukset näyttävät päällisin puolin olevan hyvässä kunnossa. Tarkempi tarkastelu paljastaa kuitenkin tulituksen jäljet. Talojen seinissä on nyrkin kokoisia koloja. Ammukset, joita Ukrainan armeija ampuu Donetskin asuma-alueille, levittävät räjähtäessään sirpaleita, ja osa niistä on täytetty shrapneleilla (muistuttavat pieniä luoteja). Osuessaan ne silpovat ihmisen, kuten kävi marraskuussa kahdelle lapselle, jotka pelasivat välitunnilla koulunsa pihalla jalkapalloa.

Donetskissa on hyvä päivä, jos kukaan siviili ei ole kuollut – yhtään hyvää viikkoa ei ole ollut marraskuun alusta lähtien.

Marraskuun lopussa sulki ovensa lopullisesti viimeinen toimiva pankki Donetskissa. Koska Donetskissa on käytössä Ukrainan valuutta hryvnia ja donetskilaisten pankkitilit ovat ukrainalaisissa pankeissa, voi rahaa saada vain menemällä rintamalinjojen läpi Ukrainan hallitsemalle puolelle. Rajan ylityspaikkojen tarkastuspisteillä separistien puolella pitää näyttää passit, mutta Ukrainan armeijan pisteillä täytyy nousta pois autoista ja bussista. Passit tarkistetaan ja varsinkin nuorille miehille voi käydä niin, että matka katkeaa siihen ja seuraa kuulustelua sekä nöyryyttämistä. Separatistit taas ovat vainoharhaisia sabotoijia metsästäessään. Täysin viaton voi joutua Donetskissa heidän pahamaineeseen vankilaansa, joka on entisessä Ukrainan salaisen palvelun rakennuksessa.

Separatistit jakavat ankaria rangaistuksia pienistäkin rikoksista. Esimerkiksi varastelevat sotilaat usein teloitetaan. Separatistit ovat vasta muodostamassa omia poliisivoimia ja lakia valvovat tällä hetkellä sotilaat.

Ari Sardar
Donetsk 8.12.2014