Levyarviot: Ulkoa opeteltu asenne ja Reindeer Kalashnikov

Laiskanläksyjä radanvarsikaupungista

”Aapinen kouraan ja takaisin tarkkikselle!” – näin riihimäkeläinen Jarspis mainostaa tuoretta Ulkoa opeteltu asenne -pitkäsoittoaan. Tällä kertaa radanvarsikaupungin punkkarit ottavat opettajalta karttakepin käteen ja pitävät 37-minuuttisen jälki-istunnon rahanahneiden ja omaan napaan tuijottavien edessä.

Ulkoa opeteltu asenne on punkrockiksi muotoiltu laiskanläksy, johon on liitetty elementtejä ajalleen tyypillisesti myös rap-tyylisestä laulannasta. Levy etenee nopeasti ja suoraviivaisesti yhteiskunnan epäkohtia parjaten. Vaikka Jarspisin jälki-istunnossa vaaditaankin ahneita yt-pomoja muuttamaan tapansa, kuulee välistä omienkin asenteiden muuttuneen:

”pahimmat kirosanat opetellu nieleen ja nostaan etusormen pys- tyyn keskisormen viereen, pyytään kauniisti vaatimatta kauhalla ja vaa- timattomasti muutan maailmaa laulamalla.” Jarspis: Muutamalla

Kulttuuriosuuskunta Vuohi Median tuottama levy kuulostaa hyvältä ja ammattimaisesti tuotetulta, vaikka taustalla onkin paljon tee-se-itse-asennetta.

Väliin olisi voinut kenties mahduttaa myös pientä hengähdystaukoa, vaikka ska-vivahteita sisältävä Siedämme valheen -kappale sellaista hieman tarjoileekin. Ulkoa opeteltu asenne on levy, joka kannattaa kuunnella tarkalla korvalla, sillä yhtyeellä on ihan olennaista sanottavaa.

3,5 / 5


Väkevästi Lapin murteella

Rovaniemeläinen Reindeer Kalashnikov on kerännyt hiljalleen uskollista fanikuntaansa kolmen vuoden ajan. Tänä keväänä julkaistu nimikkoalbumi lunastaa sille asetetut odotukset.

Kahdeksanhenkinen orkesteri yhdistelee levyllään ennakkoluulottomasti eri musiikkityylejä suomirockista ja funkista räppiin ja venäläiseen kansanmusiikkiin. Sulavasti sointuvat riimit ja yllätyksellinen soitto tekevät levystä hyvin monivivahteisen kokonaisuuden, joka hakkaa kaiutinkalvoja kuin Lapin noita rumpuaan.

Poromiehillä on myös sanottavaa. Kappaleet ottavat rohkeasti kantaa maailmanpolitiikkaan sekä ympäristökriiseihin ja ne perataankin perusteellisesti läpi väkevällä Lapin murteella. Oman osuutensa saavat myös alkoholiongelmat, kauneusihanteet ja reality-yhteiskunta. Meininki ei ole kuitenkaan liian totista, vaan mukana on sopivasti pilkettä silmäkulmassa.

Reindeer Kalashnikovin ja suurta suosiota keränneiden helsinkiläisyhtyeiden Kuningasidean ja St. Rastan välille on helppo vetää yhtäläisyysmerkkejä. Vaikka musiikissa onkin paljon samaa, niin Kalashnikov osoittaa myös, ettei pohjoisessa tarvitse etelän vetelille turhia kumarrella.

4,5 / 5

Antti Kurko