KOLUMNI: Energiavallakumous ja turvallisuuspolitiikka / Raimo Pesonen

KOLUMNI: Energiavallakumous ja turvallisuuspolitiikka / Raimo Pesonen

[rapu] RaimoPesonen2016 (05.02.16)Suurin maailmanlaajuinen turvallisuusuhka on tällä hetkellä ilmastonmuutos. Sen vastaisessa kampailussa hukattiin vuosikymmeniä muun muassa öljy-yhtiöiden painostustuksen vuoksi, mutta toiveita kaikkein pahimpien skenaarioiden välttämisestä on vielä olemassa. Suurinta toiveikkuutta herättää kehitys aurinkoenergian hyödyntämisessä. Alan ongelmat liittyvät tällä hetkellä energian varastointiin, mutta edistysaskeleita otetaan silläkin alueella.

Aurinkoenergian sanotaan olevan nyt samassa pisteessä kuin internet oli vuonna 1997 – keksintö
 on joillakin alueilla jo merkittävässä hyötykäytössä, mutta suurimmat harppaukset ovat vielä edessäpäin. Brittiläinen energia-asiantuntija Paul Stephens arvioi hiljattain, että öljy-yhtiöillä on kymmenen vuotta aikaa sopeutua energia-alan muutokseen. Hän suosittelee niitä myymään omaisuutensa ja jakamaan varat osakkeenomistajilleen.

Toteutuessaan nämä visiot merkitsevät suuria muutoksia myös maailmanpolitiikkaan. Lähi-idän merkitys suurvalloille pienenee, vaikka alue säilyy liikenteen solmukohtana. Ennakoitu kilpajuoksu sulavan Jäämeren öljy- ja kaasuesiintymille saattaa sekin jäädä toteutumatta (lisäksi kiinnostus Jäämeren käyttämiseen rahtiliikenteen väylänä vaikuttaa olevan hiipumassa). Nämä muutokset koskisivat myös alueen sotilaspoliittista painoarvoa.

Venezuelan kaltaisille maille uusiutuvan ener
gian vallankumous tarkoittaisi lyhyellä tähtäimellä syöksykierteen syvenemistä. Vastaavasti hallitsijoiden tuolien voisi kuvitella vapisevan niin Teheranissa kuin Moskovassakin, eikä monilta osiltaan pyramidihuijausta muistuttavan amerikkalaisen liuskeöljyteollisuudenkaan kaatuminen tapahtuisi aivan jälkiä jättämättä.

Öljyä ja kaasua käytetään toki muuhunkin kuin polttoaineeksi, ja tällä hetkellä käytössä olevat ja helposti porattavat varannot pumpataan joka tapauksessa, mutta mihin hintaan, se on toinen kysymys.

Energiavallankumouksen onnistumisen vaihtoehtona on käytännössä astuminen ilmastonmuutoksen raskaimpien seurausten täyttämään maailmaan. Onnistuessaan välttämätön muutos saattaa kuitenkin tuottaa myös uutta epävakautta – eikä se auta niitä syyrialaisia, joiden kotikaupungeista taistellaan juuri tällä hetkellä kaasuputkien hallinnan vuoksi.

Raimo Pesonen
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija.