Asa & Band

[rapu] Asa_2015 (22.07.15)Suomi-räpin soihdunkantaja Matti “Asa” Salo saapuu Paxiin uuden karhean bändinsä kanssa. Kokoonpano tottelee yksinkertaisesti nimeä Asa & Band. Ryhmä koostuu tutuista, Asan kanssa useissa eri projekteissa soittaneista muusikoista. Mukana ovat Asan lisäksi kitaristi ja pumpun musiikillinen johtaja Rasmus Pailos, rumpali Ville Väätäinen, basisti Antti Kivimäki, viulisti ja mandolinisti Matti Pitkänen sekä MPC-mies ja levaristi Polarsoul.

Ryhmä kuvailee ilmaisuaan seuraavasti: “Bändi rokkaa, funkkaa, pulputtaa, kolisee ja raapii sielukkaasti ja maanläheisesti. Se yhdistelee mandoliinin helinää rumpukoneiden paukkeeseen sekä levyjen rahinaan ja Tarzan-huutoihin. Se on osa luonnollista jatkumoa ja aivan oma juttunsa.”

Biisintekijänä Asa ei ole vierastanut koskaan yhteiskunnallisia aiheita. Toisaalta hän ei ole myöskään rajoittunut niihin, vaan ilmaisun kenttä on ollut vapaa ja sana hallussa. Asan lyriikoissa on kuulunut aina Itä-Helsingin ääni, mutta näkökulma on kasvanut vuosi vuodelta laajemmaksi kieron jätkämäistä huumoria unohtamatta. Myös live-esiintyjänä Asa vakuuttaa. Hän venyy yleisön villiin jenkkaan lietsovasta Roihuvuoren räpkeisarista yhteiskuntamme omanatuntona saarnaavaksi teräväksi havainnoitsijaksi.

Paxin keikan kunniaksi Asa suostui salamahaastatteluun, joka tehtiin toukokuun lopulla omenapuiden kukkiessa ja kuuman festarikesän ollessa vasta nupullaan.

Asa, olet tulossa Asa & Band -kokoonpanosi kanssa keikalle Pax-festivaaleille 26.7. Helsingin Alppipuistoon. Mitä saamme kuulla?

“Suomenkielistä räppiä kuuden muusikon säestyksellä. Soitamme lempparibiisejämme vuosien varrelta ja tuoretta kesämatskua tulevalta lätyltä.”

Esitteletkö Bandisi pintaa syvemmältä?

“En esittele bändiä pintaa syvemmältä. Me olemme kaikki samaa lima-solu-suoli-mössöä pinnan alla. He ovat hyviä muusikoita ja lepposia jäbiä.”

Mitä kuuluu Love Records -sampleista koostuvalle Love X -levyllesi?

“Se on valmis. Nyt metskataan oikeuksia lakimiehien kanssa. Siis pykii.”

Pax on Suomen Rauhanpuolustajien järjestämä festivaali. Mitä ajatuksia se herättää artistissa?

“Rauha on jotain, jota kandee puolustaa. Väkivalta on ihmisen suurin synti. Toivottavasti mä en ala painimaan jurrissa noilla festareilla kenenkää kanssa.”

Mitä ajattelet Ukrainan kriisin kiristämästä maailmantilanteesta?

“Suurvallat nyrkkeilee ja Eurooppa on hikinen tatami.”

Mitä tarkoitat, kun sanot olevasi “suoran demokratian mies”?

“Lääh. Mitä suoremmin otamme vastuun sitä parempi. Mun mielestä kyläläiset vois päättää kyläläisten asioista, eikä mikään 8-4-toimiva väkinäinen työryhmä, mutta täytyy myöntää, että olen lukenut valtio-oppia viimeksi lukiossa. Äänestäminen henkilöistä on aneemista ajattelua ja passivoivaa paskaa meikäläiselle. Fiksumpaa ois äänestää konkreettisista asioista ja asioista, jotka on lähellä jengiä.”

Saitko reserviläiskirjeen?

“Ööh. Eih oo nägynyt.”

Voiko musiikilla parantaa maailmaa?

“Joo, mä tiedän yhden ison kuusen, joka alkaa tanssia ja nauraa aina kun mä laulan sille Riston laulua missä aurinko maalaa talon seinään Homer Simpsonin kasvot.”

Pitäisikö Suomen liittyä Natoon?

“Eih. ’Suur-Suomi niin tää homma menee, ruottalaiset Norjaa ja norjalaiset mereen’ (Ilkka Kalevi Tillanen).”

Perustele Nato-kantasi.

“Puolueettomuus on mielestäni asiallisin linja.”

Haastattelu: Timo Kalevi Forss
Kuva: Minna Kallinen