Askar Maminin johtama Kazakstanin hallitus erosi tammikuun 5. päivänä kolme päivää jatkuneiden, nestekaasun hinnankorotuksista alkaneiden protestien jälkeen. Presidentti Kasym-Žomart Tokajev syytti kriisistä hallitusta. Protestit ovat kuitenkin jatkuneet, ja eräiden kaupunkien hallintorakennuksiin on rynnäköity, joukossa suurin kaupunki Almaty.
Kansalaisjärjestö Ar.Ruh.Hakin (suom. Omatunto. Henki. Koettelemus) edustaja Bahytžan Toregožina kertoo sosiaalisessa mediassa, ettei mikään poliittinen taho ole ottanut protesteja vastuulleen, eikä hän tunne ketään joukkokokousten puhujista. Toregožinan mukaan keskeinen ryhmä ovat maaseudulta työn perässä tulleet nuoret miehet. Nyt esitetään jopa vaatimuksia maan ensimmäisen pitkäaikaisen presidentin, turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Nursultan Nazarbajevin erottamisesta.
Kazakstanin tietotoimisto KazTAGin nimettömänä kommentoiva edustaja on samaa mieltä: ”Joukkokokoukset ovat spontaaneja, niillä ei ole johtajia eikä kirjoitettua vaatimusohjelmaa. Kaikilla alueilla vaaditaan kaasun hinnan alentamista. Vaatimukset koskevat muitakin elämiseen, toimeentuloon ja politiikkaan liittyviä ongelmia. Nämä vaatimukset myös motivoivat vastarintaa.”
Eräs lista protestoijien vaatimuksista on Facebook-julkaisussa 4.1.2022: hallituksen ja paikallisjohtajien on erottava, on järjestettävä uudet vaalit ja perustuslakikokous; virkamiehiä, ministereitä ja kansanedustajia on kiellettävä lähtemästä maasta. Lisäksi vaaditaan poliittisten vankien armahtamista ja armeijan palauttamista kasarmeille.
Maan johto on vaikeuttanut tiedonsaantia, suurin osa tiedotuskanavista on suljettu. Edes pääministerin virallinen nettisivu ei aukea. Tiedotusvälineet ovat siirtyneet sosiaaliseen mediaan ja toimivat Facebook- ja Telegram-sivustoillaan, mutta myös nettiyhteys on ajoittain poikki.
Eräiden tietojen mukaan hallituksen valtuuskunta olisi neuvotellut mielenosoittajien kanssa Mangistaun öljyalueella, jonne on julistettu poikkeustila Almatyn tavoin tammikuun 19. päivään saakka. Öisin on voimassa ulkonaliikkumiskielto.
Kazakstanilainen kommentaattori selittää: ”Maassamme on kokenut sortokoneisto. Ihmisiä on pidätetty valvontavideoiden perusteella, siksi mielenosoittajat siirtyivät tammikuun 4. päivänä toimimaan yön pimeydessä.” Toregožina arvioi, että valo- ja melukranaattien, vesitykkien ja kyynelkaasun käyttö on lisännyt ihmisten suuttumusta, minkä vuoksi he tammikuun viidentenä hyökkäsivät hallintorakennuksiin.
Kommentaattorit sanovat, että loukkaantuneiden lukumäärää voidaan arvioida vain likimäärin. Virallisten tietojen mukaan loukkaantuneita – sekä mielenosoittajia että viranomaisten edustajia – oli tammikuun 5. päivänä noin 200 henkeä. On useita havaintoja, joissa osa poliiseista on tukenut mielenosoittajia, esimerkiksi Aktaussa.
Tietoja ei anneta KazTAGille, ja tiedon saantia vaikeuttaa, ettei muun muassa Almatyn kahdeksan poliisipiirin tiloihin päästetä pidätettyjen sukulaisia eikä asianajajia.
KazTAGin mukaan Almatysta ja pääkaupunki Nur-Sultanista on lähtenyt yksityiskoneita Euroopan suuntaan. Oletus on, että osa bisneseliitistä poistuu maasta varmuuden vuoksi.
Britanniassa asuva ja alueen maiden korruptiota tutkinut journalisti Šahida Tulaganova sanoo, että lähtijät eivät taatusti suuntaa Venäjälle. ”Heidän varakenttänsä on jo pitkään ollut Eurooppa, tarkemmin sanoen Lontoo, samoin Geneve ja eräät Ranskan kohteet. Suurimmat omistukset Kazakstanin virkamiehillä on kuitenkin Britanniassa.”
Itsenäisyyden alusta asti Kazakstanissa valittiin eurooppalainen suuntaus: ”Kazkomertsbank oli ensimmäinen Keski-Aasian pankki, joka perusti konttorin Lontooseen, ja siitä asti oligarkit ovat pyörineet täällä. Nazarbajevin tytär Dariga omistaa kokonaisen korttelin Baker Streetillä. Myös ns. oppositiomies Muhtar Abljazov sijoitti tänne vietyään maasta kuusi miljardia dollaria.” (Britannia vaatii Abljazovin pidättämistä, mutta Ranska on antanut hänelle poliittisen turvapaikan – suom. huom.) Kazakstanin johtavat virkamiehet ovat myös suosineet Lontoota lastensa opiskelukaupunkina.
Tulaganova hämmästelee rahasummia, joihin on törmännyt tutkiessaan varkauksia. Nazarbajevin toinen vävy Timur Kulebajev oli vuosia Kazakstanin öljy- ja kaasubisneksen johdossa ja asuu nyt toisen vaimonsa kanssa Lontoossa. Heillä on useiden miljoonien eurojen omistukset.
Kukaan tapahtumia kommentoineista ei halua ennustaa niiden kehitystä. Toregožina esimerkiksi pahoittelee, ettei maassa ole kokemusta rauhallisesta vallanvaihdosta. Tulaganova taas olettaa, että protestiaalto antaa presidentti Tokajeville tilaisuuden lopettaa maassa vallinnut kaksoisvalta ja syrjäyttää vihdoin Nazarbajevin perhe – vai Maminin hallitus?
Teksti: Oksana Tšelyševa
Suomennos: Kirsti Era
Kuva: Stefan Krasowski
Kuvassa hallintorakennus Almatyn kaupungissa.