Samaan aikaan kun mediassa kohkataan viikkotolkulla, valehteliko Marinin hallitus keväällä maskisuosituksista ja suositteliko Terveyden ja hyvinvoinnin laitos maskien käyttöä, minkäänlaista kohua eivät herättäneet puolustusvoimien vedätykset Hornetien elinkaaren pidentämisen tai HX-hankkeen kustannuksista.
Helsingin Sanomien toimittaja Jarmo Huuhtanen (HS 15.10.) on kiinnittänyt asiaan huomiota, kun Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon teki selvityksen siitä, minkälaisia hävittäjiä ja mitä aseistusta Suomelle tarjotaan Hornetien seuraajiksi: koneita ollaan tarjoamassa ilman ilmataisteluohjuksia.
Valehteleeko ilmavoimat tekemässään muistiossa nyky-Hornetien käyttöiän jatkamisen kustannuksista, joista noin puolet liittyy ilmataisteluohjusten uusimiseen? Muistiossa väitetään, että Hornetiin ”elinkaaren alussa ostetut aseet vanhenevat niin teknisesti kuin suorituskyvyllisestikin, jolloin ohjukset on korvattava riittävän lukumäärän takaamiseksi”. Mutta kuten Huuhtanen toteaa: hävittäjien ilmataisteluohjukset uusittiin koneiden MLU-2-päivityksen yhteydessä 2012–2016.
Ilmavoimat ei siis joko kerro koko totuutta HX-hankkeen kustannuksista jättämällä ohjukset erikseen ostettaviksi tai sitten valehtelee Hornetien elinkaaren pidentämisen kustannuksista. Ei ihme, ettei puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen suostunut kommentoimaan asiaa Helsingin Sanomille.
Samaisessa muistiossa todetaan Kanadan arvioivan omien Hornetiensa elinkaaren jatkamisen vuoteen 2032 maksavan 3,8 miljardia Kanadan dollaria. Hämäyksen vuoksi summaa ei kerrota euroissa (vajaat 2,5 miljardia euroa), eikä sitä, että päivitettäviä hävittäjiä on 94, joista 36 päivitetään taistelukyvyltään vastaamaan Suomen koneiden tasoa. Lisäksi koneet ovat yli kymmenen vuotta vanhempia kuin suomalaiskoneet, ja niiden viimeisin päivitys on vuodelta 2006, koska koneiden arveltiin poistuvan käytöstä aiemmin.
Muistiossa todetaan myös, että nykyisten Hornetien sopivia ohjuksia voi varmuudella hyödyntää vain yhdysvaltalaisissa HX-kandidaateissa. Amraam-ohjuksia käytetään kuitenkin tällä hetkellä kaikissa muissa HX-ehdokkaissa paitsi ranskalaisessa Dassaut Rafale -hävittäjässä. Ei ole mitään merkkejä, etteikö näin olisi jatkossakin.
Median ja eduskunnan pitää nyt vaatia puolustusministeriöltä vastauksia ja vaatia laskelmilta tarkempia perusteluja. Todennäköisesti nykyiset Hornetit voisivat olla käyttökelpoisia kohtuullisin kustannuksin pitkälle 2030-luvulle.
Maskijupakan jäljiltä palstatilaa ja tv-aikaa Suomen historian kalleimman hankinnan käsittelyyn on vapautunut runsaasti THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan todettua tviitissään tiivistetysti: ”Pääministeri on oikeassa.”
Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Suomen Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.