Juuri ennen tämän kirjoituksen laatimista Rauhanpuolustajat sai tärisevin käsin lähetetyn videoterveisen Yasnoyen kylästä: linnunlaulu peittyy jatkuvaan sekä käsi- että järeämpien aseiden tulitukseen. Lähettäjä toteaa lakonisesti, että tällä tavoin Ukraina ”onnittelee” vuoden 2014 kansanäänestyksen johdosta. Kuusi vuotta jatkunut sota on jälleen kiihtynyt, eikä rauhanomaista ratkaisua hakeville näytä olevan minkäänlaista sijaa. Samaan aikaan sota on kadonnut uutisvirrasta koronapandemian varjoon. Läntinen media tuntuu jo pitkään vaienneen siitä, että Ukrainan armeija pommittaa ja tulittaa siviilikohteita.
YK on vedonnut konfliktin osapuoliin tulitauon puolesta. Tulitauon puuttuessa on tärkeää, ettei tukikohtia ja raskasta aseistusta sijoiteta siviiliasutuksen keskelle tai läheisyyteen. YK:n Ukrainan ihmisoikeustarkkailumission johtaja Matilda Bogner osoitti sanansa erityisesti Ukrainan armeijalle, sillä kaikki tämän vuoden toukokuussa YK:n tietoon tulleet siviiliuhrit ovat asuneet separatistien julistamien tasavaltojen alueella. Alustavien tietojen mukaan pelkästään toukokuun ensimmäisellä viikolla uhreista yksi kuoli ja 18 loukkaantui, ja heistä monet alaikäisiä lapsia. Jos nämä uhriluvut vahvistetaan, on kyseessä verisin viikko kahden viimeisen vuoden ajalta. Bogner korostaa kannanotossa: ”Siviilit eivät ole maalitauluja, eikä vastuu tämän periaatteen noudattamisesta kuulu pelkästään sotilaille vaan myös poliitikoille.”
Näyttää siltä, että presidentti Volodymir Zelenskyin lupaukset rauhasta ovat vesittyneet lopullisesti. Se hetkellinen optimismi, jonka herätti hänen valintansa suurella ääntenenemmistöllä ja osapuolten sen jälkeen tekemä vankienvaihto, on haihtunut lähes kokonaan. Virastaan Kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston sihteerin neuvonantajana Donbassin konfliktia koskevissa kysymyksissä erotettu Serhiy Sivokho kommentoi Facebook-sivullaan: ”Rauhanasialla on mukava päästä virka-asemiin ja sitten aktiivisen vähemmistön painostuksen edessä myydä maansa ja työntää päänsä hiekkaan.” Tällä hän viitannee Ukrainan presidentin rauhanlupausten haihtumiseen.
Rauhanpuolustajat eivät aio kuitenkaan työntää päätään hiekkaan, vaikka koronapandemialla on oma vaikutuksensa järjestön toimintaan. Henkilöstö on siirtynyt pääosin etätöihin. Säästösyistä tämä Rauhan Puolesta -lehden numero on kaksoisnumero, ja kesäkuulle kaavailtu sääntömääräinen yleiskokous on siirretty myöhempään ajankohtaan. Mutta rauhantyö jatkuu. Ehkä tärkeimpänä lähiajan tavoitteena on saada hallitus ja eduskunta vakuuttuneeksi, että koronalaman edessä kymmenien miljardien HX-hävittäjähanke on syytä haudata.
Teemu Matinpuro
Kirjoittaja on Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja.