Kaikki varmaankin odotamme tältä kesältä, jos ei nyt täysin niin ainakin osin, mahdollisuutta elää koronaepidemian jälkeistä aikaa. Ja hyvältähän se Suomessa näyttääkin, vaikka ulkomaille suuntautuva lomalentely jäänee ilmastonmuutoksen kannalta positiivisesti vähemmälle. Ketään syyllistämättä meillä on hyvä syy vähentää lentomatkustamista tulevaisuudessakin, vaikka siihen tilaisuus avautuisi.
Koronapandemia ei kuitenkaan ole ohi. Pandemia osoittaa konkreettisesti vanhan totuuden: turvallisuus on jakamaton suure. Kukaan ei ole turvassa, elleivät kaikki ole turvassa. Ennen kuin koronavirukset on taltutettu koko maailmasta, emme mekään ole turvassa. Tämä pandemia jää tuskin viimeiseksi. Meidän on yhdessä muiden maiden kanssa varauduttava myös tuleviin.
Äskettäin uutisoitiin Suomen olevan YK:n tuoreen vertailun mukaan kestävässä kehityksessä maailman paras maa. Henkselien paukutteluun ei taida olla syytä. Ilmastonmuutos on suurin uhka koko ihmiskunnan kestävälle kehitykselle, ja sen torjunnassa Suomi ja suurin osa muista rikkaista maista ovat suoriutuneet heikoimmin. Viimevuotisen YK:n kestävän kehityksen raportin mukaan 43 Afrikan maata ja parisenkymmentä muuta alhaisen ja keskitulotason maata oli saavuttanut kaikki kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelmassa määritellyt ilmastotavoitteet. Niihin kuuluu muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutoksen huomioiminen poliittisessa päätöksenteossa.
Epidemian hellittäessä Rauhanpuolustajien toiminta käynnistyy niin sanotusti livenä. Ensimmäinen suurempi yleisötapahtuma pidetään Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlallisuuksien yhteydessä 15.8. teemalla Historian kokemuksista oppien turvallista tulevaisuutta etsimässä. Tapahtumassa käsitellään muun muassa Venäjän ja Suomen suhteiden historiaa ja ajankohtaisia turvallisuuteen ja asevarusteluun liittyviä kysymyksiä. Tapahtuman päättää rauhankonsertti, jossa esiintyy estradeille palannut rauhanliikkeen Grand Old Lady Liisa Tavi säestäjänään pianisti Arto Piispanen.
Elokuussa pyörähtää käyntiin nuorille suunnattu Tottelemattomuusakatemia, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä systeemistä ajattelua ja tuoda yhteen rauhanliikettä ja ympäristötoimijoita.
Syksyllä viritellään Rauhanpuolustajien paikallistoimintaa entistä ehompaan uskoon – olkaa kuulolla! Kokoontumisia aiheen tiimoilta tullaan järjestämään useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.
Teemu Matinpuro
Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja