Nigerialaiskirjailija Nnimmo Bassey Suomeen

Nigerialaiskirjailija Nnimmo Bassey Suomeen

[Tapahtumat] Nnimmo (08.05.15)Nigerialainen kirjailija ja ympäristöaktivisti Nmimmo Bassey vierailee Suomessa 18.–24.5. Suomen-vierailullaan Bassey haluaa nostaa esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja fossiilisista polttoaineista luopumisen merkitystä. Viestissään suomalaisille hän kirjoittaa: ”Yksikään maa ei ole varautunut niihin katastrofaalisiin sääilmiöihin, jotka voivat olla seurauksena, mikäli sekä saastuttajat että heidän uhrinsa eivät ryhdy vakavasti otettaviin toimiin. Ei ole epäilystäkään siitä, että ongelmien ehkäiseminen tässä vaiheessa tulee halvemmaksi kuin niiden korjaaminen jälkeenpäin. Toivon, että yhdessä suomalaisten kanssa voimme voimakkaasti vedota siirtymiseksi pois fossiilisista polttoaineista ja luoda tulevaisuutta, jota ei ole rakennettu luonnonvarojen riistolle.

Tiedotusvälineille 13.5.2015


Lehdistötilaisuus

 

Maanantaina 18.5. klo 14.00
Gaudeamus Kirja & kahvi
Vuorikatu 7, Helsinki

Palkittu nigerialainen kirjailija ja ympäristöaktivisti Nmimmo Bassey Suomessa

Vaihtoehto-Nobelin eli Right Livelihood -palkinnon vuonna 2010 saanut Nnimmo Bassey puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. Suomessa kiivaana käyneen kehitysapukeskustelun varjoon on jäänyt kehitysmaiden kannalta merkittävämpi kysymys luonnonvarojen hyödyntämisen ja talouskasvun todellisista vaikutuksista kolmannen maailman kansalaisten enemmistön arkeen.

* Afrikan nopea talouskasvu ei ole hyödyttänyt maanosan ihmisiä maaseudulla tai suurkaupunkien slummeissa. On pikemminkin kyse luonnonvarakirouksesta, jossa kansainväliset suuryhtiöt riistävät maaperän rikkaudet yhdessä korruptoituneiden paikallisten vallanpitäjien kanssa, saastuttavat maan ja aiheuttavat usein aseellisia konflikteja.

* Afrikan kaivosteollisuus tuottaa rikkauksien lisäksi tuhoa. Kongossa mineraaleista käydyt sodat ovat lieveilmiöineen vaatineet yli viisi miljoonaa ihmishenkeä. Näihin ns. konfliktimineraaleihin kuuluvat mm. kännyköissä ja elektroniikkalaitteissa käytetyt tantaliitti, koboltti ja volframi. Oma lukunsa ovat kultakaivokset Malissa ja Ghanassa sekä timanttikaivokset Sierra Leonessa. Ulkomaisten kaivosyhtiöiden avolouhosten ohella köyhyys ja työttömyys ajavat ihmisiä kaivamaan käsivoimin syviä kaivoskuiluja ympäristöön ja seulomaan kaivosten myrkyllisiä jätevuoria. Kaikki tämä aiheuttaa ihmisille vakavia terveyshaittoja. Etelä-Afrikassa kultakaivosten jätevesipäästöt ovat saastuttaneet pohjaveden usealla paikkakunnalla.

* Tunnetuin ongelma on öljy. Nigerian ja Angolan öljyrikkaudet hyödyttävät öljy-yhtiöiden ohella vain hallitusta ja armeijaa lähellä olevaa eliittiä. Nigerjoen suistossa kaasun loimutus jatkuu yötäpäivää, eikä Ogonimaan öljytuhoja ole ryhdytty puhdistamaan öljy-yhtiöiden lupauksista huolimatta. Miettiä sopii myös, hyödyttävätkö Mosambikin ja Tansanian merenpohjassa olevat maailman suurimpiin kuuluvat maakaasuvarannot näiden köyhien maiden tavallisia asukkaita.

Runoilijan, kirjailijan ja palkitun ympäristöaktivisti Nnimmo Basseyn (s. 1958) kirja Kiehuva ja köyhtyvä Afrikka – Raaka-aineteollisuuden aiheuttamat tuhot ja Afrikan ilmastokriisi (Like & Rauhanpuolustajat) ilmestyi viime joulukuussa. Teos pureutuu maanosan luonnonvarojen häikäilemättömään hyödyntämiseen ja sen vaikutuksiin Afrikan luonnolle.

Nnimmo Basseyn kiertueohjelma Suomessa:

Turku keskiviikko 20.5.
Klo 18.00 Turun kirjakahvila, Vanha Suurtori 3

Tampere torstai 21.5.
14.00 Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus Tapri, Linna 6. krs., huone 6017, Kalevantie 4
19.00 Ravintola Artturi, Kauppakatu 9

Helsinki perjantai 22.5.
9.00 Kultakuumeen jälkeen -seminaari, Helsingin yliopisto, Fabianinkatu 26

Helsinki lauantai 23.5.
Maailma kylässä -festivaali, Kaisaniemen puisto ja Rautatientori
14.00 Maailman kirjat, Amazon-lava
18.00 Mekong-lava
19.00 Kansallisteatteri Lava-klubi, Literary Death Match

Helsinki sunnuntai 24.5.
Maailma kylässä -festivaali
14.00 Maailman kirjat, Amazon-lava
16.20 Taiga-lava