Tammikuun loppupuolella Japaninmeren jäällä leikittiin piirileikkejä. Kyseessä ei ollut hullu talvirieha, vaan osa suurinta Venäjällä aikoihin nähtyä protestia. Moni mielenosoittaja oli varustautunut vessaharjalla. Iskulauseissa kuului halu päästä vesidiskoon.
Symboliikka viittasi Putinin palatsiin, jonka olemassaolon paljasti Aleksei Navalnyin tiimin julkaisema dokumenttielokuva. Moni on varmasti miettinyt, miksi Putinin palatsi olisi tullut kenellekään yllätyksenä. Navalnyin tiimi teki kuitenkin kaksi asiaa, joiden seurauksena kohu oli taattu. Ensiksi he hankkivat suuren määrän todisteita palatsin olemassaolosta ja sen takana olevasta korruptoituneesta verkostosta. Toiseksi dokumentin julkaisuajankohta oli huomion kannalta otollinen. Edellisenä päivänä Navalnyi oli palannut Venäjälle myrkytysyrityksen jälkeen, jolloin hänet pidätettiin välittömästi. Paperilla pidätyksen syy oli vanha rahanpesuun liittyvä tapaus. Todellisuudessa pidätys oli poliittinen.
Mielenosoitusten kärkiteemana onkin Navalnyin vapauttaminen vankilasta. On silti mahdotonta sanoa, ovatko protestit enemmän Navalnyin puolesta vai Putinin hallintoa vastaan. Moni ei kannata Navalnyin ideologiaa, jota voi pitää uusliberalistisena ja nationalistisena. On kuitenkin todennäköistä, että Navalnyi mahdollistaisi murroksen pitkään jatkuneessa vallassa, ja siksi kadulle kannattaa lähteä. Kaduilla nähtiin ja kuultiin monia iskulauseita, jotka eivät liittyneet suoraan Navalnyin tapaukseen, esimerkiksi ”Vapaus poliittisille vangeille”, ”Venäjä tulee olemaan vapaa” ja ”Putin on varas”.
Vessaharja on otollinen symboli tulojen jakautumiselle, sillä Putinin palatsissa tämä arjen esine maksoi 700 euroa kappaleelta. Venäjällä hinta on lähellä kahta keskimääräistä kuukausipalkkaa tai melkein viittä keskimääräistä kuukausieläkettä. Erityisesti koronan aikaan on erittäin ymmärrettävää, miksi vessaharjan hinta kohauttaa. Vesidisko taas on viinitilan ja jääkiekkokentän ohella yksi palatsin alueella sijaitsevista kohteista. Putin kielsi omistavansa palatsin, ja koska vesidisko oli hetken aikaa ilman omistajaa, kansa vaati päästä sinne.
Diskon ja sitä ympäröivien tiluksien omistaja kuitenkin ilmaantui. Miljardööri Arkady Rotenberg ilmoitti omistavansa palatsin ja tekevänsä siitä hotellia. Rotenberg sattuu myös kuulumaan Putinin lähipiiriin.
Ovatko Putin ja oligarkkilähipiiri menneet liian pitkälle? Putinin suosion arvellaan laskevan, mutta kannatuskyselyistä on vaikeaa vetää selkeitä johtopäätöksiä. Vaikka Putin väistyisi, on epäselvää, miten tavallisen kansalaisen asema muuttuisi. Muutoksen merkkinä voi pitää sitä, että mielenosoituksia on ollut nimenomaan ympäri Venäjää, sillä Putinin äänestäjistä suuri osa asuu syrjäisillä seuduilla.
Maaliskuun alussa vietetään maslenitsaa eli blinijuhlaa talven väistymisen kunniaksi. Jää nähtäväksi, tuoko maslenitsa tänä vuonna mukanaan myös poliittisia muutoksia.
Teksti: Daria Tarkhova
Kirjoittaja on vallankäytöstä huolissaan oleva maisteriopiskelija.